Kaymakamlar Kura Çekti

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Tepeden bakan eski dönemler geride kaldı. Ceberut zihniyet artık Türkiye'de yok. Olmaması da lazım. O yüzden bulunduğunuz her yerde, 'bulunduğunuz yerin özellikleri farklıdır' mazeretine sığınmadan herkesle merhaba etmeniz lazım. Herkese güven vermeniz lazım, herkesin 'bu kaymakam bizi sayıyor ve seviyor' kanaatini yaymanız lazım" dedi.

Arınç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde 99. dönem kaymakamlık kura töreninde, bugüne kadar pek çok içişleri bakanı, kaymakam, vali yardımcısı, mülkiye müfettişi ve valiyle muhtelif vesilelerle bir araya geldiğini, hepsinin birbirinden kıymetli, vatansever, işine bağlı, çok başarılı insanlar olduğunu kaydetti.

Törende bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Arınç, kaymakamların, demokratikleşme ve özgürlükler içindeki yeni Türkiye'de görev yapmak için büyük bir heyecanla yola çıktıklarına inandığını anlattı. Arınç, Meclis Başkanlığı döneminde de bugün bulunduğu noktada da mülki idare amirleriyle kaymakamlıktan gelen mülkiye müfettişleriyle de çok iyi çalıştığını söyledi.

Kaymakamların bu dönem çok güzel eğitim aldıklarını, yurt içi ve yurt dışı programları bulunduğunu dile getiren Arınç, "Bugün arkadaşlarımız sadece kaymakam olmuyorlar ama mülki idare amiri olarak da devleti, devletin bütçesini, devletin mevzuatını çok iyi bilen ve çok iyi uygulayacak birer personel olarak da hayata başlıyorlar" diye konuştu.

Arınç, kendisinin de Meclis Başkanlığı'nda mülkiye başmüfettişinin genel sekreteri olarak çalıştığını aktardı.
-Kuraya tek kadın kaymakam katıldı-
Arınç, bugün ataması yapılacaklar arasında bir kadın olduğunu da hatırlatarak ona da başarı dileğinde bulundu. Artık kaymakamlıkta, hakimlik, savcılık mesleklerinde kadınların da yer almaya başladığını vurgulayan Arınç, bunun olumlu bir gelişme olduğuna işaret ederek şunları söyledi:
"Geçmişte halkımızın dili dönmüyordu. 'Kaymakam beye' alışmış olan insanlar 'kaymakam hanım' diyemediler. Üst üste kekelediler. Ben bunun şahidiyim. Aynen 'hakim beye' alışmış olanların 'hakime hanım' diyemedikleri gibi ama artık Türkiye'de idarecilik noktasında da çok başarılı bayan arkadaşlarımızın bulunduğunu biliyorum. Şu anda bir tek bayan valimiz var. O da Yalova'da başarıyla görevine devam ediyor. Umarım ki bayan valilerin sayısı da gelecek dönem içerisinde mutlaka artar ve artmalıdır."
"Hepiniz bu memleketin evlatlarısınız, hepiniz tertemiz bir aileden geliyorsunuz, iyi bir eğitim aldınız" diyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir kısmınız yoksulluktan bugüne geldi, bir kısmınız imkanlarınızı iyi bir şekilde kullandınız, artık bu memleketin hizmete hazır bir insanı olarak gittiğiniz her yerde insanımızla iyi ilişki kurmalısınız. Elini sıkmalısınız, çayını içmelisiniz, evinde ziyaret etmelisiniz, iş yerine uğramalısınız, onları örgütlemelisiniz. Birtakım sivil toplum kuruluşları olarak, meslek kuruluşları olarak çalışmaları gerektiğini söylemelisiniz. Düğünü olur, bayramı olur, taziyesi olur, cenazesi olur. Her zaman yanlarında olduğunuzu ispat etmelisiniz. Tepeden bakan eski dönemler geride kaldı. Ceberut zihniyet artık Türkiye'de yok. Olmaması da lazım. O yüzden bulunduğunuz her yerde, 'bulunduğunuz yerin özellikleri farklıdır' mazeretine sığınmadan herkesle merhaba etmeniz lazım. Herkese güven vermeniz lazım. Herkesin 'bu kaymakam bizi sayıyor ve seviyor' kanaatini yaymanız lazım. İkincisi, mademki çok iyi idareci olacaksınız, iyi projeler uygulamalısınız. Hamdolsun artık Türkiye'de proje yapan kaymakamlarımız var, proje ekibi kuran kaymakamlarımız var. Bir kısmı elimizdeki maddi kaynaklarla bir kısmı da belki AB projeleriyle o kaymakamlığın, o ilçenin daha iyi kalkınması, istihdam alanında katkı sağlaması, kırsal kalkınmaya da destek vermesi ve eğitim konusunda yüzde yüzlük bir başarıya ulaşmak için güzel projeleriniz olmalı. Kaynaklar iyi kullanılmalı, israftan ve gösterişten uzak olmalıyız. Yaşantımız da herkes için örnek olmalı. Bence iyi bir kaymakam, aynı zamanda iyi bir aile reisi olmalı. Eşiyle ve inşallah Allah nasip eder çocuklarıyla aynı zamanda bu çalışmaları birlikte yürütebilecek bir kapasiteye de erişmeli."
Halkın inancına, ortak değerlerine, kıyafetine, genelgeçer kendi kurallarına ve kabullerine uygun davranmak gerektiğine işaret eden Arınç, bunları dikkate alındığında toplumsal barışı kurmanın dinamiklerinin oluşacağını kaydetti.

-Toplumsal barış için çalışmak önemli-
Arınç, "Hiçbir ekonomik kalkınma ülkede toplumsal barış olmazsa kıymet ifade etmez. İnsanlar gözyaşı döküyorsa terör korkusu varsa sokağa çıkmaktan imtina ediyorsa bugün yaşadığımız gibi bazı olaylar büyüyerek devam edecekse milli gelirin artması veya ülkedeki ihracat rakamlarının yüksekliği çok fazla bir anlam ifade etmez. Bu yüzden toplumsal barışın kurulmasında kaymakamlarımızın kendi ölçeğinde yapacağı çalışmalar dalga dalga bütün ülkemize yayılmış olacaktır" diye konuştu.

Kuralarda Manisa Köprübaşı ile Bursa Harmancık'ın da olduğunu belirten Arınç, bu ilçelere giden kaymakamların kısa sürede buralardan ayrılmamalarını, en azından 2-3 sene kalmalarını da istedi.
Arınç, konuşmasının ardından kuraya katılmayan ve ilk üçe girdikleri için gidecekleri yerleri kendileri seçen birinci, ikinci ve üçüncüye sertifikalarını verdi. Kura çekiminde 60 kaymakam adayı arasındaki tek kadın aday Nazlı Demir, Kütahya Şaphane'yi çekti.
Kaynak: AA