İtalya Başbakanı Renzi, Çin'de Mevkidaşı Li İle Görüştü

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Çin'de mevkidaşı Li Kıçiang ile bir araya geldi.

Çin Başbakanı Li, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, tarafların bir eylem planı hazırladığını ve yılın ikinci yarısında hükümetlerarası komite toplantılarının altıncısını başkent Pekin'de yapacaklarını açıkladı.

Planın iki ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yardımcı olacağının altını çizen Li, tarafların ikili ticaret ve yatırım ölçeğinin artırılması hususunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Li, ayrıca gelecek yıl AB başkanlığını devralacak İtalya'nın Çin ve AB arasında yatırım anlaşması müzakerelerini teşvik etmesini umduklarını belirtti.

İtalyan Başbakanı Renzi de İtalya'nın Çinli turistlerinin vize başvuru sürecini 36 saate düşüreceğini ve Çin'in Milan EXPO 2015'e katılımını destekleyeceğini ifade etti.

Renzi, ayrıca İtalya'nın Çin-AB ilişkilerinin gelişimi adına olumlu rol oynamayı sürdüreceğini belirtti.

Çin ziyaretine ülkenin ekonomi başkenti Şanghay'dan başlayan Renzi, Pekin temasları çerçevesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Ulusal Halk Kongresi Başkanı Cang Dıciang ile de görüştü.
- Taraflar gelecek üç yılı planladı -
Çin ile İtalya, 2014-2016 arasında uygulanması öngörülen eylem planına göre, Çin sermayesinin İtalya'daki kamu yatırımları, lojistik, altyapı, hizmetler sektörü ve İtalya'nın sanat ve kültür mirasının korunması gibi alanlara girişi konusunda mutabık kaldı.
Taraflar, ayrıca plan çerçevesinde ürün ve hizmet ticaretini teşvik edecek. Gümrük, sağlık ve bitki ürünleriyle ilgili işbirliğini güçlendirmeyi planlayan Çin-İtalya eylem planına göre, iki ülke etkin bir şekilde iç pazarlarını açarak yatırım ve ticaretin önündeki engelleri azaltacak.
Taraflar, endüstri ve yatırım işbirliği konusunda da başta yenilenebilir enerji, mimari ve sanat olmak üzere sağlık hizmetleri, havacılık, motor teknolojisi, makine, nanoteknoloji, gemi inşası ile petrol ve gaz arama gibi alanlarda işbirliği yapacak.
Kaynak: AA