Tarihi Görevi Üstlenen Komutanlardan 'Göreve Hazırız” Mesajı

148 yıl aradan sonra Güney Afrika’nın Cape Town şehrine gelen Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, “Her gittiğimiz ülkede yoğun bir ilgi ile karşılanıyoruz.

Hatta bizlere, ‘bu ilk ama son olmasın. Geri ne zaman geleceksiniz?’ diye soruyorlar. Bizde kendilerine görev verildiği sürece her zaman buradayız diyoruz” dedi.


148 yıl aradan sonra Güney Afrika’nın Cape Town şehrine gelen Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Barbaros Türk Deniz Görev Grubu gemileri limana yanaştı. Gemilerin limana yanaşmasının ardından Barbabors Türk Deniz Görev Grubu Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, Barbaros Türk Deniz Görev Birliği Komutanı Albay İhsan Bakar, Yarbay Kudret Güngör Akaryakıt Gemisi Komutanı Albay Metin Çulçu, Oruçreis Firkateyni Komutanı Albay Yüksel Can, Gediz Firkateyni Komutanı Yarbay Altan Altınkaya, Heybeliada Korveti Komutanı Binbaşı Rüştü Sezer ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

“İLK MİLLİ GEMİ DE CAPE TOWN’DA”
Türk Deniz Kuvvetleri’nin tarihinde ilk kez yapılan Güney Afrika Ziyareti dolayısıyla ilk milli gemi Heybeliada’da basın toplantısı düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Tuğamiral Dede, Türk Deniz Kuvvetleri tarihinde ilk kez Ümit Burnu’ndan geçecek olan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu 4 gemisi ile, batı Afrika sahillerini dolaştığını ve pek çok Afrika ülkesini ilk kez ziyaret ederek Afrika’nın en güney ucu Cape Town’a ulaştığını söyledi.

“15 ÜLKE ZİYARET EDİLDİ, 8 ÜLKE DAHA ZİYARET EDİLECEK”
Görev kapsamında ilk defa Atlantik okyanusuna dört gemi ile beraber çıkıldığını ve Afrika’nın batısında icra edilen çok uluslu Obangame Express tatbikatına iştirak edildiğini söyledi.

Şuana kadar 15 ülkenin ziyaret edildiğini ve Güney Afrika’nın ziyaret edilen 16’ncı ülke olduğunu kaydeden Tuğamiral Dede, “Önümüzde 8 ülke ve 9 liman ziyareti daha planlıdır. İcra edilen 15 ülke liman ziyaretinde; ziyaret edilen ülkelerin bakan, Genelkurmay Başkanı, vali, kuvvet komutanları ve belediye başkanları seviyesindeki 68 makama ziyarette bulunulmuştur. Ziyaret edilen bu makam sahipleri gemilerimizde verilen yemeklerle ağırlanmışlardır. Ziyaret edilen ülkenin deniz kuvvetleri personeli ile ortak eğitimler yapılmıştır. Limanlarda çok uluslu güvenlik mükemmeliyet merkezi (çudgmm)nin tanıtımı yapılmış, teorik ve uygulamalı olarak denizde güvenlik eğitimi ve fiili boarding eğitimi verilmiş, denizde ise ziyaret edilen ülke deniz kuvvetleri unsurları ile geçiş eğitimleri adı verilen denizde planlanan fiili eğitimler icra edilmiştir” dedi.

“GİDİLEN ÜLKELERE ELİ BOŞ GİDİLMİYOR: 60 TON GIDA YARDIMI”
Tuğamiral Dede, liman ziyaretlerinde gemilerde bulunan 60 ton ağırlığındaki 4 bin koli gıda yardım paketinin, 5 bin adet içinde kırtasiye malzemesi bulunan okul çantasının, 50 adet tekerlekli sandalyenin, 2 adet cerrahi setin ve 702 koli ilaç yardım paketinin dağıtımı planlandığını belirterek, “İcra edilen 15 ülke liman ziyaretinde 34 ton ağırlığındaki 2 bin 250 koli gıda yardım paketi, 3 bin 400 adet içinde kırtasiye malzemesi bulunan okul çantası, 20 adet tekerlekli sandalye ve 1 adet cerrahi set dağıtılmıştır. Diğer yardım malzemeleri ve ilaç yardım paketlerinin dağıtımına müteakip limanlarda devam edilecektir. Yardım faaliyetlerinin dağıtımı kapsamında okul, yetimhane ve hastane ziyaretlerinde bulunulmuştur. İcra edilen 15 ülke liman ziyaretinde; gemiler halkın ziyaretine açıldığında, basın toplantıları süresince ve resepsiyonlarda savunma sanayini tanıtıcı stantlar açılmış, icra edilen makam ziyaretlerinde savunma sanayini tanıtıcı broşürler makam sahiplerine sunulmuştur. Liman ziyaretleri süresince mevcut ya da planlı savunma sanayii işbirliği faaliyetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak, savunma sanayii imkan kabiliyetlerinin sergilenmesine destek sağlamak maksadıyla savunma sanayii müsteşarlığı koordinesinde çeşitli savunma sanayii kurum ve kuruluşları, gemilerin ziyaretleri ile eş zamanlı olarak tanıtım faaliyetlerinde bulunmuştur. Liman ziyaretleri kapsamında 15 ülkede de düzenlenen basın brifinglerine 117 farklı basın kuruluşu, 184 basın mensubu ile iştirak etmiştir. Ziyaret edilen limanlarda bakan, genelkurmay başkanı, vali, kuvvet komutanları ve belediye başkanları, diğer ülke büyükelçi ve askeri ataşelerinin de katılımıyla gemilerimizde resepsiyonlar verilmiş, bu resepsiyonlara bin 695 davetli iştirak etmiştir. Ziyaret edilen ülke askeri personeli ile sportif aktivitelerde bulunulmuştur. Liman ziyaretleri süresince gemiler halkın ziyaretine açılmış ve toplam 2 bin 218 kişi tarafından ziyaret edilmiştir” diye konuştu.

“TÜRK DENİZ KUVVETLERİ’NİN DÜNYADAKİ GÖRÜNÜMÜ ARTIYOR”
Barbaros Türk Deniz Görev Grubu’nun gerçekleştirdiği bu önemli tarihi ziyaretleri gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Tuğamiral Dede, konuşmasına şöyle devam etti,“Barbaros Türk Deniz Görev Grubu’nun 18 Mart'ta Çanakkale'den başlayan 2014 yılı Afrika seyri, Türk Deniz Kuvvetlerinin harbe hazırlık seviyesinin yükseltilmesine ve dünyada görünürlüğünün artırılmasına, kazanılan imkan ve kabiliyetler ile yeteneklerin sergilenmesine, sadece sayılı donanmaların icra edebileceği uzun süreli ana üsten uzakta harekat kabiliyetinin geliştirilmesine, Afrika ülkeleri ile ikili ilişkilerin güçlendirmesine ve yeni ilişkiler tesis edilmesine, Afrika ülkelerinin deniz güvenliği alanındaki kapasite artırımına yönelik yürütülen çalışmalara destek sağlanmasına, katkı sağlayarak devam etmektedir.”
“BU İLK AMA SON OLMASIN, BUNUN ARKASI GELECEK Mİ?”
Tuğamiral Dede, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Dede, Bir gazetecinin gerçekleştirilen ziyaretin Türk tarihinde bir ilk olduğunu hatırlatması üzerine, “Bu seyir Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hatta Türk tarihinde Deniz Kuvvetleri açısından bir ilk oldu. 1866 yılında malumunuz Osmanlı Deniz Kuvvetleri iki gemiyle Afrika etrafında bir seyir icra etti, Cape Town’a liman ziyaretinde bulundu. Fakat batı Afrika ülkelerini bir liman ziyareti yok şimdiye kadar tespit edebildiğimiz. Bu kapsamda batı Afrika ülkelerine yaptığımız liman ziyaretleri bir ilk oldu. Çok büyük bir ilgi ile karşılandık. Hatta en büyük sual şu oldu; ‘Bu bir ilk ama son olmasın. Bunun arkası gelece mi?’ sorularıyla karşı karşıya kaldık. Bizde Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve Türkiye Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri’nin bu imkana sahip olduğu ve her zaman ihtiyaç duyulduğunda, gerekli görüldüğünde bu liman ziyaretlerinin devam edeceği tarafımızdan ifade edildi” diye konuştu.

“ATIŞLAR 12-13-14 MAYIS’TA GERÇEKLEŞTİRİLECEK”
Güney Afrika’da gerçekleştirilecek atış tatbikatının ne zaman yapılacağı yönündeki bir soruya ise Dede, “Bazı planlamalarda farklılıklar oluştu, hava şartları intikallerimizde de sıkıntılar oluşturdu. Bu bölgedeki hava şartları atışlar anlamında da sıkıntı oluşturuyordu, yine Güney Afrika açısından da söylendiği gibi bazı sıkıntılar oldu. Ancak, şu an için 12-13-14'ünde yapılacak şekilde planlanmış durumda. Zaten yedek günümüzdü. Bizim atış planlamalarımızın yedek günüydü. O yedek gününde yapılacak şekilde planlanmış durumda. Şu an için başka bir sorun gözükmemek de, hava şartları da müsaade ederse, Deniz Kuvvetleri’nin tüm faaliyetleri hava ve deniz şartlarından çok etkilenen faaliyetlerdir, bu bölgedeki hava şartlarının daha farklı etkisi olduğunu gördük. Bazen hiç rüzgar olmadığı halde, çok büyük okyanus dalgalarıyla karşılaştık. Bu oradaki operasyonel şartları da etkileyen faktörler. Atış yapacağımız hedeflerin kullanımı açısından da hava şartları çok önemli. Burada yüksek suratli dronlara atış yapacağız, hem deniz hem hava dronları. Uzaktan kumandalı dronların operasyonel olarak kullanılabilmesi için uygun hava şartlarının olması gerekir. Şuan ki hava tahminlerine göre 12 Mayıs'ta hava fena gözükmüyor, 13-14 Mayıs'ta ise hava şartları fena değil ancak deniz durumunda biraz tereddütlerimiz var. Ancak, yapabileceğimizi umuyoruz. Her türlü şarta rağmen biz Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olarak hem niyetliyiz hem de hazırız. Dediğimiz gibi atış alanının şartları da müsaade ederse, biz bu atışları 12-13-14'ünde yapacağız. Mutakiben bir sonraki limanıza doğru yolumuza devam edeceğiz.

“PERSONELİMİZ HER TÜRLÜ GÖREVİ İCRA EDECEK DURUMDA”
Barbaros Türk Deniz Görev Birliği Komutanı Albay İhsan Bakar, bir gazetecinin, “Barbaros Türk Deniz Görev Grubu’nda bulunan personelin motivasyonun fazla olduğunu görüyoruz. Bunu nasıl sağlıyorsunuz” diye sorması üzerine, “Birinci açıklanacak husus Türk Deniz Kuvvetlerimizin son dönemde aslında geniş deniz harekat alanlarında yaptığı faaliyetler. 6 aylık periyotlarla rotasyon süreci içeren Aden denizinde hazar körfezinde biz uzun süredir faaliyet icra ediyoruz. burada görev yapan personelimiz uzun süre üsden ailelerden ayrı kalmayla ilgili ciddi tecrübe sahibiler. Ailelerinin, personelimizin özverisi, öncelikle yüksek eğitim seviyesi çünkü personelimiz her koşulda etkin görev icra etmeye hazırlıktır. Sadece deniz hareket görevleri açısından değil, psikolojik, moral motivasyon açısında da önemlidir. Gerektiğinde personelimizin transferi, gemilerdeki iletişim kabiliyetleri, personelimiz moral motivasyon açısından yüksek seviyede görevini icra edebilmekte. Komutanlarımız sürekli arayarak bizim hatırımızı sormaktadırlar. Bu bizi tarif edemeyeceğimiz kadar mutlu etmektedir. Başta kuvvet komutanımız, donanma komutanımız olmak üzere sürekli iletişim halindeyiz. Bu bizi gerçekten mesut ediyor. Aynı durum personele de yansıyor. Personelin tamamı tarihi bir olaya şahit olduğunun farkında. Bunlar çok yüksek motivasyon sağlıyor. Bu tarihe geçecek bir olay. Bunun bilinci ve gururu içinde faaliyetlerini icra ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“BABASININ CENAZESİNE YETİŞTİ”
Aynı soruya Yarbay Kudret Güngör Akaryakıt Gemisi Komutanı Albay Metin Çulcu ise, şunları söyledi, “Benim ikmal subayım görevin 3. gününde babasını kaybetti. Ama, durumuzu komutanımıza ilettiğimiz andan itibaren Donanma Komutanlığından, Deniz Kuvvetlerine kadar her aşamada ilgilenildi. Babasının cenazesine yetişti. Daha sonra subayım böyle bir ilgi sonrası Deniz Kuvvetlerinde olmasının ne kadar gurur verici olduğunu söyledi.

Çok mutlu oldu. Deniz Kuvvetlerimizin eriştiği seviye açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sadece üniforma giyip emirleri alıp emir vermiyoruz. Gemi yaşayan bir organizma. Yemek yiyoruz, eğleniyoruz, gerektiğinde yarışmalar düzenliyoruz, gemide gazete çıkarıyoruz. Bir gün torunlarına anlatacak çok ciddi tarihi hikayeleri olacak, o yüzden motive olmalarında çok ciddi sıkıntı yaşamadık.”
“İLK GEMİ OLMASINA RAĞMEN BU KADAR UZAK NOKTAYA GELDİ”
Türkiye’nin ilk milli gemisi Heybeliada’nın da tarihi ziyarette yer almasının anımsatılması üzerine ise Tuğamiral Dede, “Harp gemisi bizim için milli gemisi olması Türk deniz kuvvetleri açısından çok önemli bir faktör. Malumunuz sonuçta nihai savunmadaki amaç, hiçbir zaman ihtiyaç olmasını istemesek de harpte muvaffakiyeti sağlamaktır. Bu kapsamda bunun milli imkanlarla üretilen harp silah ve aracı bizim için her zaman için güven kaynağı olmaktadır. Milli gemideki en önemli husus da harp gemisi harp gemisini bilenler tarafından dizayn ve inşa edilecek husustur. Milli gemi deniz kuvvetleri mühendisleri tarafından dizayn ve inşa edilmiş bir milli gemidir. Herhangi bir gemi inşaat mühendisinin deniz kuvvetlerinin ihtiyacı olan bir harp gemisinin dizayn ve inşaat edebilmesi ancak bunun içinde yaşayarak, bu tecrübeyi edinerek mümkün olabilmektedir. Bizim de milli gemimiz Deniz Kuvvetlerinin yetiştirdiği, Deniz Harp Okulundan mezun olan subaylarımızın belli bir süre harp gemilerinde çalıştıktan sonra yüksek lisans doktora yaparak, bu tecrübe ve birikimle dizayn ve inşa ettiği gemilerdir. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Milli gemimiz Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir üretimidir, Türk sanayisine kazandırılmış bir üretimdir. Bizim tecrübelerimizin geri beslemesiyle bu gemiler elde edilmiştir. İlk gemi olmasına rağmen bu kadar uzak, bu kadar büyük seyirlere götürebiliyoruz. Buradan tecrübelerle ikinci gemi Büyükada gemimiz yine şuanda görevdedir. Üçüncü gemimiz de buradan aldığımız geri beslemelerle daha da geliştirerek inşasına devam ediyoruz. Milli gemi olması bir kere tecrübelerin aktarılmasına en büyük fayda sağlamaktadır. Öteki türlü satın alma yoluyla kazandığınız gemiler bir sonraki satın almaya kendi tecrübelerinizi aktarmak ne kadar güç olduğunu siz de tahmin edebilirsiniz. Kendi üretiminizi, elde ettiğiniz tecrübeleri geri besleme olarak katarak devam ettirme imkanı sağlamakta” diye konuştu.

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu tarafından gerçekleştirilen liman ziyaretlerinin görüntüleri basına izletildi.
Kaynak: İHA