Eskişehir’de Yunus Emre İlahileri ve Şiir Dinletisi

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Uluslararası Yunus Emre Haftası etkinlikleri kapsamında “Yunus Emre İlahileri ve Şiir Dinletisi” adlı program düzenledi.

Eskişehir’de Yunus Emre İlahileri ve Şiir Dinletisi

Büyükşehir Belediyesi Opera Binası'nda gerçekleşen programda konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir’de 8 asır önce yükselen manevi mimar Yunus Emre’nin değerler dünyasını geleceğe taşımak için önce sözlerindeki derin ve ince mananın layıkıyla anlamak ve anlatmak gerektiğini ifade etti.

Tuna, “Tarihimizi, ana dilimizi, edebiyatımızı, kültür ve sanatımızı, gelenek ve göreneklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak için ortam hazırladığımız Türk Dünyası Kültür Başkentliği uygulamasıyla bu çabamız devam etmektedir. Yunus’un layıkıyla tanıtılması, dünya barışına ve insan haklarına da katkı sağlayacaktır. Çünkü Yunus, insanların dinine, diline, milliyetine, anlayışına değil, sadece “gönlüne” bakar. Derviş Yunus şekle değil, manaya bakmaktadır. Bu, dervişlik için de böyledir” dedi.

Yunus Emre’nin "Kimseye hor bakma, asla gönül yıkma" sözlerini hatırlatan Vali Tuna, konuşmasına şöyle devam etti:
“Derviş Yunus, dervişliği hırkadan ibaret görmemekte, gönülleri derviş eylemek gerektiğine işaret etmektedir. Bunun için de şu nasihatte bulunur bize: “Kimseye hor bakma, asla gönül yıkma”. Çünkü o dervişliği “yetmiş iki millete yardım, iyilik, yararlı olmak” şeklinde tanımlamaktadır. Yani asıl iş, insanlığa yararlı işler üretmektir. Onun gönül mirasına sadık kalmak ümidiyle, "Bize mana gerek, dava gerekmez" diyerek yetmiş iki milleti, ayırıp kayırmadan kucaklayan bir sevgi ve hoşgörü yeşerttik yüreklerimizde.”
Vali Tuna’nın açılış konuşmasının ardından farklı alanlarda sahne alan, tasavvuf müziği ustası İsmail Çoşkun, tiyatro oyuncusu, yönetmen, oyun ve şiir yazarı Semih Sergen ile Kazakistanlı Sanatçı Zagipa İmangaziyeva, gösterdikleri performansla Yunus Emre’yi anlattılar. Ayrıca programda, Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan "Yunus Emre Kostümleri" adlı defile de izleyicilerin beğenisine sunuldu.
Kaynak: İHA