Ekonomi Bakanı Zeybekci, Dtö Toplantısına Katıldı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Gayriresmi Ticaret Bakanları Toplantısı’na katıldı.


Ekonomi Bakanı Zeybekci, Paris’te Avustralya tarafından düzenlenen DTÖ Toplantısı’na katıldı.

Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekci, toplantıda 2008 yılında alınan kararların şu anda ne aşamada olduğunun görüşüldüğünü belirterek, “Tarımda ve servislerde, gıdada ve tarımsal olmayan diğer gıdalarda ve taşımacılıkta ülkelerin politikalarıyla ilgili genel bir konuşma yapıldı. Gelinen noktada tabi ki zamanın sonuna kadar gelinmiş, Bali toplantılarında, yani 2013 yılının Aralık ayında Bali’de yapılan toplantıdan sonra alınan kararların da artık hayata geçirilmesiyle ilgili sürecin sonuna doğru geliniyor. Bu toplantıda ülkeler kendi özelliklerinin önceliklerini söylediler, beklentilerini söylediler” diye konuştu.

Bakan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarım ve servislerin konuşulmasından önce Türkiye olarak bizim bazı çekincelerimiz vardı. Biliyorsunuz ki son yılbaşından hemen sonra taşımacılıkta ihraç ürünlerinin Avrupa Birliği’ne ulaştırılmasıyla ilgili komşu ülkelerle yaşadığımız problemler vardı. Bulgaristan ile yaşanan problemler vardı. Biz bunu Dünya Ticaret Örgütü gündemine taşımış olduk. Avrupa Birliği’nin tüm ilgili bakanlarına şahsen ben onların dikkatini çeken bir yazı yazmıştım. Tabii Avrupa Birliği’nin de gündeminde ve nezdinde bunu dile getirmeye devam edeceğiz. Ama Dünya Ticaret Örgütü’nün de bu konuyla ilgili hassasiyeti var. İhraç ürünleri ürünlerin serbest dolaşımıyla ilgili prensip kararları var. Biz de bu kararları doğrultusunda gündeme getirdik. Bundan sonra da takip etmeye devam edeceğiz.”
Burada alınan kararlara ilişkin neler yapılacağının kısa bir sürede belirlenmesi gerektiğini dile getiren Zeybekci, “Bu, alınmış olan kararlarla, prensiplerle daha çok ilgili. Açıkçası top çevirmemek lazımdır, bir an önce sonuca gitmek lazımdır. Bu yönde genel sekreterliğin bir açıklaması oldu. Avustralya Ticaret Ekonomi Bakanı şu andaki dönem başkanı. Onun bu konuda eleştirisi veya önerisi oldu. Çok yakın bir sürede 2-3 haftalık bir süreçte yazışmalar şeklinde devam edecek. İnşallah ondan sonra göreceğiz. Türkiye olarak biz de menfaatimize bakacağız. Şu andaki menfaatlerimizin maksimizasyonu yönünde bakacağız. Yani ödün almadan veya Türkiye’nin yaşadığı bazı problemlere rağmen bazı şeylere evet dememiz mümkün değil. Bundan önce alınmış olan kararlara da, devlette devamlılık esastır diye devam ettireceğiz. Tabi ki şuanda yarı yarıya olumlu veyahut da pozitif bir gelecek görüyorum” dedi.

Kaynak: İHA