Çanakkale Ticaret Borsasında Yeni Hedef; Kuzey İrak Pazarı

Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, yeni bir pazar olarak gördükleri Kuzey Irak'ta, 26-29 Mayıs'ta bazı iş adamlarıyla ziyaretlerde bulunacaklarını bildirdi.

Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey Irak'ın son yıllarda ihracatın parlayan yıldızı olduğunu, çok hareketli ve zengin piyasası bulunduğunu, bu bölgede Türkiye'nin her yerinden giden sanayi kuruluşlarının, gıda firmalarının, müteahhitlerin milyar dolarlık ticaret hacimlerine ulaştığını belirtti.

Bölgeye hem coğrafi hem de kültürel yakınlıklarının bulunduğunu aktaran Deniz, şunları kaydetti:
"Ülkemizin her yanından her gün yüzlerce tır bölgeye mal taşıyor. Özellikle gıdada çok büyük potansiyel var. Hava yolu firmalarımızın bölgeye çok yoğun uçuşu bulunuyor. Bölgede Türkiye'nin ticari itibarı ve potansiyeli çok yüksek. Bankalarımızın bölgeye yakın alakası var. Irak, ülkemizin ihracatında son yıllarda Almanya'dan sonra ikinci sıraya yerleşti. 2013 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 13 milyar dolar ihracatımız var. Çanakkale olarak Kuzey Irak piyasasından uzak kalmamız, pay almamamız kabul edilemez. Bundan dolayı 26-29 Mayıs tarihlerinde iş adamlarımızla Kuzey Irak'ı ziyaret edeceğiz. Gümrük kapılarını, mal taleplerini inceleyeceğiz. Ticaret yapmanın şartlarını göreceğiz. Ödeme şartlarını inceleyeceğiz. Dönüşümüzde de ilimizdeki tüm iş adamlarımıza, gıda sektörü mensuplarına, ihracat potansiyeli olan kuruluşlarımıza orada gördüklerimizi ve yaşadığımız tecrübeleri paylaşacağız."
Kaynak: AA