Türkiye'nin İlk ve Tek Airbot Kaptanı, Tekne Üretip İhraç Etmeyi Başardı

Bursa’da yaşayan oto tamircisi Ümit Kiraz, kendi atölyesinde ürettiği airbot'ları ihraç etmeye başladı.

Türkiye'nin İlk ve Tek Airbot Kaptanı, Tekne Üretip İhraç Etmeyi Başardı

Ümit Kiraz Türkiye’nin tek airboat (sığ sularda ve bataklıkta giden tekne) ehliyetine sahip kaptanı. Büyükşehir Belediyesi’nin bir proje için Amerika’dan getirdiği ve o dönem Türkiye’de sadece bir tane olan airbota kaptanlık yapan Ümit Kiraz, oto tamirhanesinde bu tekneleri üretmeye başladı.

Avrupa’da nehir ve bataklıkların vazgeçilmez taşıtı olan airbotlardan 4 tane üreten Kiraz, bunlardan birini Romanya’ya diğerini Bulgaristan’a sattı.

Oto tamirciliği yapan 45 yaşındaki Ümit Kiraz, teknelere olan merakı yüzünden önce yat kaptanı oldu. Daha sonra kaptanlık kursları veren Kiraz, belediye yetkililerin kursa gelerek sığ sularda ve bataklıkta gidebilecek bir araç aradıklarını söylemesi üzerine kendisinin uzun yıllar Amerika’da yaşadığını ve bu aracı bulabileceğini bildirdi. Amerika’da sıkça kullanılan airbotu Büyükşehir Belediyesi’ne anlatan Ümit Kiraz, yetkililerin olur vermesi üzerine 164 bin dolara bu tekneyi Bursa’ya getirdi. Ancak Türkiye’de airboat kullanacak kaptan bulunamayınca Kiraz’a Amerika’nın yolu göründü.

28 GÜN KOLUNU GÜÇLENDİRDİ
600 beygir gücünde ve su üzerinde 55 mil hıza ulaşabilen, sadece kanatlarla yönlendirilebilen bu tekneyi kullanmak için Amerika’ya giden Ümit Kiraz burada 3 ay boyunca kurs aldı. Sadece 28 gün boyunca airbotun 200 kilogram basınç altında çevrilen dümenini kullanmak için sol kolunu güçlendirdiğini anlatan Kiraz, eğitimini tamamlandıktan sonra Bursa’da kendisini bekleyen airbotu suya indirdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Uluabat Gölü ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan Kocadere’de turistik amaçlı seferler için aldığı airbotu kullanmaya başlayan Ümit Kiraz, belediye personelinden birkaç kişiye bu tekneyi kullanmayı öğretim işinin başına dönecekti. Ancak Kiraz’ın kurs verdiği onlarca kişi airbotu kullanmayı öğrenemedi. Kiraz, 55 deniz mili hıza ulaşan ve fren sistemi olmayan bu tekneyi kullanmanın en önemli faktörünün cesaret olduğunu belirterek, “Airboatu kullanmak için cesaret gerekiyor. Benim kurs verdiğim arkadaşların çoğu bu cesareti göstermedi. Çoğunun da pervanenin önündeki kanatları çevirmeye gücü yetmedi” dedi.

ÜRETMEYE BAŞLADI
Derede turist gezdirmek için alınan airbota Uluabat Gölü’nde kaybolan bir avcının aranması için ihtiyaç duyulunca Ümit Kiraz harekete geçti. Avrupa’da sel felaketlerinde sıkça kullanılan bu aracın kurtarma çalışmalarında da ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kiraz, Türkiye’de de özellikle göllerdeki boğulma olaylarında airbotun kullanılabileceğini düşünerek bu tekneyi üretmeye karar verdiğini söyledi.

Aynı zamanda motor ustası olan Kiraz, uzun uğraşlar sonucu 4 adet airboat üretti. İnternet üzerinden satışa çıkarttığı airbotlara Romanya ve Bulgaristan’dan alıcı çıktı. Bu iki ülkeye airboat gönderen Kiraz, diğer iki tekneyi de Türkiye’deki meraklılarına sattı. Ancak Türkiye’de bu tekneyi alanlar ehliyetleri olmadığı için şimdilik kullanamıyorlar.
Kaynak: İHA