Bisküvi Çalan Unutkanlık Hastasına Hapis Cezası Yargıtay'dan Döndü

Yargıtay, unutkanlık hastalığı (demans) bulunan ve 2012 yılında Bursa'da bir pazar tezgahından 2 liralık bisküvi çalan 70 yaşındaki kadına yerel mahkeme tarafından verilen 11 ay 20 gün hapis cezasını bozdu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bir pazar tezgahından bisküvi çaldığı gerekçesiyle Bursa Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan ve 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılan Gülsun A'nın (70) avukatı Saygun Çelebi, Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu.
Başvuruda, kadının "demans" olarak bilinen unutkanlık hastalığı bulunduğu belirtilerek, söz konusu bisküvinin maddi değerinin çok az olduğu ifade edildi.
Yerel mahkemenin verdiği hükmü bozan Yargıtay 13'üncü Ceza Dairesi, buna, hırsızlık suçuna konu malın miktarı ve değerinin az olmasını gerekçe gösterdi.
Türk Ceza Kanununun 145'nci maddesine atıfta bulunulan bozma kararında, "Sanık Gülsun A'nın müdafiinin temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak bozulmasına karar verildi" ifadesi kullanıldı.
Yasanın söz konusu maddesinde, "Hırsızlık suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir" hükmü yer alıyor.
Unutkanlık hastası Gülsun A, 2012'de Bursa'da bir pazardan 2 lira değerinde bisküvi çalmış, tezgah sahibi şikayetçi olmamasına rağmen hakkında kamu davası açılmıştı. Yargılama sırasında, gözaltına alındığında kadının ekonomik durumunun iyi olduğunu ve üzerinden 2 bin lira çıktığını ifade eden avukatın, müvekkilinin mal varlığının araştırılması talebi uygun görülmemişti. Yerel mahkeme tarafından verilen 11 ay 20 gün hapis cezasının paraya çevrilmesi ya da ertelenmesi talebi de reddedilen avukat, bunun üzerine Yargıtay'a başvurmuştu.
Kaynak: AA