Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bazı bölgelerin yeterince proje üretemediğinden Avrupa Birliği fonlarından faydalanamadığını ifade ederek, “Önümüzdeki süreçte bunu daha da geliştirmeyi öngörüyoruz.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Açıklaması
Aracı kurum dediğimiz bir hale getirmeyi öngörüyoruz Fırat Kalkınma Ajanslarımızı. Belli programları doğrudan ajanslar üzerinden yürütmek gibi bir müzakereyi şuanda Avrupa Birliği Komisyonu ile yürütüyoruz” dedi.


Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bingöl’de bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Bingöl Yatırım Destek Ofisi’nin yeni hizmet binasının açılışını gerçekleştirdi. Kurdele kesiminin ardından FKA’nın yatırım ofisini inceleyen Bakan Yılmaz, ofis müdüründen brifing aldı. Ajans hakkında bilgi veren Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan ise, “Ofisimizin görevi aynı zamanda buraya gelecek olan yatırımcılara alt yapı ve teknik destek vermektir. Kalkınma ajanslarımızın programları yürütülürken, bunlara ek olarak Bingöl’e gelecek yatırımları en iyi şekilde yönlendiren arkadaşlarımız var. Hizmetler bu ofiste daha iyi bir şekilde yürütülecek. Kalkınma ajanslarımız ülkemizdeki belli bir boşluğu doldurmuş vaziyettedirler. Bunların daha fazla geliştirilmesi ekonomiye daha katkı yapabilir hale getirilmesi ileriki aşamalarda olacaktır” diye konuştu.

“KÜÇÜK OLSUN BENİM OLSUN MANTIĞINDAN VAZGEÇİLEREK, BÜYÜK OLSUN HEPİMİZİN OLSUN MANTIĞI OLMALI”
Bakan Yılmaz ise, kalkınma ajanslarının iki temel fonksiyonunun olduğunu ifade ederek, “Bir tanesi bölgenin rekabet gücünü arttırmak, ikincisi ise bölge içi dengesizlikleri azaltmak. İki alan misyonu var kalkınma ajanslarının. Bunu da dikkate alarak nüfusu daha düşük illerle yüksek illeri eşit ağırlıklı hale getirmek. Bölge içerisinde geri kalmış illere pozitif ayrımcılık yaptık. Karar alma süreçlerini eşit tuttuk. Yeni diğer yaptığımız yeni bir husus, başkanlık rotasyonla değişiyor. Yani Malatya’da aslında binası var fakat Kalkınma Ajansı Başkanlığı iller arasında dönüşümlü olarak değişiyor. Malatya bölgesinde her yıl bir il başkanlık görevini üstleniyor. Buradaki amacımız bölgesel perspektifle hareket etmektir. Bölgeye ait binanın bir ilde olması demek daha fazla faydalanır anlamına gelmez. Örneğin verilere bakıldığında Bingöl daha fazla destek almış durumda. Kim daha çok proje hazırlarsa, kim daha çok gayret sarf eder ise o il daha fazla faydalanır. Ajansların önemli fonksiyonları yerel yönetimdeki bütün aktörleri bir araya getirip, bu bölge için uzun vadeli hedefler koyuyor, stratejiler belirliyor. Bölgesel ekonomik perspektifi geliştirmemiz lazım. Küçük olsun benim olsun mantığından vazgeçilerek, büyük olsun hepimizin olsun mantığı olmalı. Ajanların ana mantığı da budur. Biz ekonomik bilimlerinden de şunu biliyoruz; siz çevre ile birlikte gelişirsiniz, çevre ile güçlenirsiniz. Çevre ile birlikte kalkınır iller” ifadelerini kullandı.

“ARTIK GENEL TEŞVİK BELGELERİNİ KALKINMA AJANSLARIMIZ DÜZENLİYOR”
Ekonomi Bakanlığı ile yapılan protokol ile FKA’nın genel teşvik belgesi düzenlediğini belirten Bakan Yılmaz, “Yeni fonksiyonlar yüklüyoruz ajanlarımıza. Ekonomi Bakanlığımız ile bir protokol yaptık, artık genel teşvik belgelerini kalkınma ajanslarımız düzenliyor. Ankara’ya yatırımcı gidip genel teşvik belgesi düzenlemiyor. Ayrıca yatırımları izleme fonksiyonu da verdik Fırat Kalkınma Ajanslarımıza. Teşvik belgesi almış bir yatırımcı varsa bunun gerçekleşip gerçekleşmediğini, saha yansımasını kalkınma ajansımız uzmanları gidip yerinde inceleyip, bu işlevi de yerine getiriyor. Bu çok önemli fonksiyon, ileri zamanda daha gelişecek” dedi.

Avrupa Birliği ile müzakereler yürütüldüğünü ifade eden Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
“Bugüne kadar hep kendi bütçemizden kaynak verdik. Ajansların şöyle bir faydası var. Yeterince proje hazırlanmadığı için Avrupa Birliği’nden yeterince fon çekemiyor bazı bölgeler. Ajanslarımız burada devreye girdi, değişik kanallarla projeler hazırladılar ve Avrupa Birliği fonlarını da kendi yörelerine çektiler. Önümüzdeki süreçte bunu daha da geliştirmeyi öngörüyoruz. Aracı kurum dediğimiz bir hale getirmeyi öngörüyoruz Fırat Kalkınma Ajanslarımızı. Belli programları doğrudan ajanslar üzerinden yürütmek gibi bir müzakereyi şuanda Avrupa Birliği Komisyonu ile yürütüyoruz. O sonuçlanırsa yeni bazı roller yükleyeceğiz.”
Kaynak: İHA