Tema İl Temsilcisi Malbora, 'Acımız Da, Kaybımız Da Çok Büyük”

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Antalya İl Temsilcisi Şenay Malbora, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasında yaşamları yitiren madenciler için bir yazılı açıklamada bulundu.

Tema İl Temsilcisi Malbora, 'Acımız Da, Kaybımız Da Çok Büyük”

Malbora, maden kazasında 284 maden emekçisinin yaşamını yitirdiğini vurguladığı açıklamasında, “Tüm Türkiye’yi yasa boğan bu patlama sonunda hayatını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet, kederli aile ve yakınlarına başsağlığı dileriz. Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında yaşanan patlama ile Türkiye çok sayıda evladını kaybetmiş, yüzlerce ailenin ocağına ateş düşmüştür. Ölüm ne madencinin alın yazısıdır, ne de ölümle sonuçlanan bu felaket madencilik mesleğinin bir gereğidir” ifadelerine yer verdi.
“KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL”
Türkiye’nin ölümcül iş kazalarında geldiği noktanın kabul edilebilir bir durum olmadığını bildiren Malbora, bu tür acıların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Açıklamasında, “Artık afeti yöneten değil, riski yöneten bir yaklaşımın ülkemizin her köşesinde biran önce hayata geçirilmesi gerekmektedir” sözlerine yer veren Malbora şunları kaydetti:
”İş Sağlığı Güvenliği Kurulu’nda temsiliyet işçi ağırlıklı hale getirilmelidir. İşçi sağlığı ve güvenliği ile biraz ilgisi olan herkes bilir ki bütün kazalar öngörülebilir. Her kaza, yönetim sistemi kurulması, mühendislik ve idari önlemlerin alınması ile önlenebilir. Kaza meydana gelmesi olasılığı da göz önünde bulundurularak zarar azaltıcı önlemler alınır. Olumsuz durumlara yönelik acil durum planlaması kriz yönetimi sistemi kurulur.”
TEMA VAKFI'NIN MADENCİLİKLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE VERİLERİ
Malbora açıklamasında TEMA Vakfı'nın madencilikle ilgili görüş ve verilerini ise şöyle açıkladı:
”Madencilik dünyadaki enerjinin yüzde 10’unu tüketiyor, dünyada el değmemiş ormanların yüzde 40’ını tehdit ediyor, her gün ortalama 40 madencinin ölümüne sebebiyet veriyor, Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 1’i kadar ekonomik değer oluşturuyor ancak maden işleme esnasında atmosfere 19 milyon ton sülfürdioksit karıştırıyor, hava, su ve biyolojik çeşitlilik gibi doğal varlıklarımızı önemli ölçüde tahrip ediyor. Örneğin satışa hazır bir ton altın elde etmek için 300.000 ton, altın bir alyans için 3 ton atık üretiliyor.”
Kaynak: İHA