Müsiad Bilgi Teknolojileri Sektör Zirvesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Birilerinin şunu iyi görmesi ve anlaması gerekiyor; Türkiye artık üzerinde kolay operasyonlar yapılan bir ülke değildir. Türkiye, ekonomiden siyasete hayatın her alanında sağlam dengelere oturmuş bir ülkedir" dedi.

Işık, ATO Congresium'da düzenlenen MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, sivil toplum kuruluşları ile hükümetin aynı ortak hedefler etrafında kenetlendiğini ve bunun da ülke için büyük bir kazanç olduğunu söyledi.

Reel sektörle ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişare ve yakın işbirliği içinde olmaya büyük önem verdiklerini belirten Işık, son 12 yılda, hep birlikte büyük başarılara imza atıldığını ifade etti.

Son aylarda yaşanan gelişmelerin, Türkiye ekonomisinin ne kadar güçlü ve şoklara ne kadar dayanıklı bir ekonomi olduğunu açıkça gösterdiğini vurgulayan Işık, "Yaşanan tüm hadiselere rağmen iş dünyamız metanetini korudu, ekonomiye güvendi, yatırıma, üretime, ihracata ve istihdama devam etti. Açıklanan bütün veriler, bu açıdan son derece olumlu gelmeye devam ediyor. Birilerinin şunu iyi görmesi ve anlaması gerekiyor; Türkiye artık üzerinde kolay operasyonlar yapılan bir ülke değildir. Türkiye, ekonomiden siyasete hayatın her alanında sağlam dengelere oturmuş bir ülkedir" diye konuştu.

Son 12 yılda, düşük gelir seviyesinden orta gelir seviyesine, düşük teknoloji seviyesinden de orta teknoloji seviyesine doğru yol alındığını belirten Işık, buna karşın Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalaması için Ar-Ge'ye daha fazla pay ayırması gerektiğini bildirdi.
Işık, bu hedefler için Ar-Ge ve inovasyona 60 milyar doların üzerinde yatırımın yapılması gerektiğine dikkati çekerek, "Biz de Bakanlık olarak, uyguladığımız strateji belgeleriyle ve reel sektöre, girişimcilere sağladığımız desteklerle, ülkemizin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesini, becerisini artırmaya devam ediyoruz" dedi.

- "MÜSİAD, son dönemdeki çalışmaları belli ki çok takip edememiş"
Konuşmasında, kendisinden önce söz alan MÜSİAD temsilcilerine de seslenen Işık, şunları kaydetti:
"MÜSİAD, herhalde çok çalışmaktan olsa gerek, son dönemde yapılan çalışmaları, atılan adımları belli ki çok takip edememiş. Bakın biz 2 kavramı çok önemsiyoruz. Bir tanesi orta gelir tuzağı. Buradan çıkmak için ülkenin üretim ve teknoloji düzeyini artırmak zorundayız. Elbette düşük teknolojiden, düşük-orta teknoloji düzeyine çıktık ama şimdi yeni hedefimiz orta-yüksek ve yüksek teknoloji düzeyine erişmek. Bunu sadece sözle ifade etmiyoruz. Uygulamalarımızla da bir bir harekete geçiriyoruz."
Kendisinden önce konuşanların, kamu alımlarında yerlilik oranının gözden geçirilmesi ifade ettiklerini hatırlatan Işık, son 4 ayda kamu alımlarıyla ilgili 4 önemli maddeyi Meclisin kabul ettiğini ve bunların yasalaştığını bildirdi.
- "Teknolojik yerli ürün yüzde 15 pahalı dahi olsa kamu alacak"
Bakan Işık, söz konusu yenilikleri de anlatarak, "Bunlardan biri, bir ürün eğer teknolojikse, bu ürün yüzde 15 pahalı dahi olsa, yerli üretimse kamu tarafından alınmak zorunda. Bu kadar önemli bir kararın burada dile getirilmesi gerekiyordu. Dediğim gibi, çok çalışmak bazen bazı şeyleri fark etmemeyi de getirebiliyor" dedi.

Diğer yenilikleri de açıklayan Işık, teknolojik ürünlere iş bitirme belgesinin de kendilerinin verdiğini söyledi.

Işık, iş bitirme belgesini kamu alımlarında bir engel, bir mani olmaktan çıkardıklarını kaydetti.

Fikri mülkiyet haklarının el değiştirmesinde ortaya çıkan Kurumlar Vergisi'ne uygulanan istisnaya da değinen Işık, diğer bir adımın da tamamı üretilemeyen ürünlerin bir kısmı için getirilen yerli temin uygulaması olduğunu söyledi.

Bakan Işık, bunların son 4 ayda çıkarıldığını belirterek, "Biraz marifet de iltifata tabi. Bunları konuşmak lazım" dedi.

- "Firmalarımızın ölüm vadisinde kaybolmaması için her türlü tedbiri aldık"
Önem verdikleri bir kavramın da "ölüm vadisi" olduğunu belirten Işık, bilgi teknolojilerinde bu kavramla çok sık karşılaştıklarını bildirdi.
Ar-Ge sonucunda ortaya çıkan ürünün ticarileşmesine kadar gereken evrenin "ölüm vadisi" olarak tanımlandığını dile getiren Işık, "Biz, bu firmalarımızın o ölüm vadisinde kaybolmaması için her türlü tedbiri aldık" dedi.

Işık, bu kapsamda en son açıkladıkları Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programına da değinerek, bu program kapsamında girişimcilere büyük destekler verildiğini anlattı.
- "Yakın gelecekte Türkiye, elektronik içerikte dünyaya meydan okuyan bir ülke olacak"
Bunlara da burada değinilmesi gerektiğini vurgulayan Işık, Ar-Ge desteklerinden yararlanan şirketlerin yarısından fazlasının bilgi teknolojileri alanında olduğunu ifade etti.

Bilgi teknolojilerine çok büyük önem verdiklerinin altını çizen Işık, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandığını söyledi.

Bakan Işık, BTYK'da çok önemli kararlar alındığını ve FATİH Projesi'nin de bunlardan biri olduğunu belirterek, "FATİH Projesi için çok şey söylendi ama sadece bir sonucunu söyleyeyim size. FATİH Projesi sayesinde bir tek Türk firması, dünya etkileşimli tahta piyasasının yüzde 55'ine sahip. Şimdi inanıyorum ki yakın gelecekte Türkiye, elektronik içerikte dünyaya meydan okuyan bir ülke olacak. Dünyanın en iyi bir kaç ülkesinden biri olma yolundayız" diye konuştu.

Birçok kamu kurumunun, Ar-Ge yapacakların, bunu üretime dönüştüreceklerin veya teknoloji alanında yaşanılan sorunları çözmek isteyenlerin yanında olduğunu belirten Işık, "Pek çok alanda kamu kurumlarımızın çok önemli destekleri var. Bizim korkumuz, bu sene sadece Bakanlığımızın doğrudan çok büyük bir kısmının hibe olarak verildiği 2 milyar liraya yakın bütçenin etkin ve verimli kullanılamaması korkusu var bizde" dedi.

- Bilişim vadisinin kurulma çalışmaları artık son noktaya geldi"
Bilgi teknolojilerine hükümet olarak çok önemli yatırımlar yaptıklarını belirten Işık, son yıllarda bu kapsamda alınan en önemli kararlardan birisinin bilişim vadisi olduğunu söyledi.

ABD'deki Slikon Vadisi benzeri olacak bilişim vadisinin kurulma çalışmalarının artık son noktada olduğunu anlatan Işık, "Yani yönetici şirket kuruldu, imar planları onaylandı. Şimdi artık önümüzdeki birkaç ay içerisinde binaların yapılması ve orada firmaların Ar-Ge faaliyetlerine başlamasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Gebze'de önemli bir alanı bilişim vadisine ayırdıklarını belirten Işık, şu anda firmaların başvurularını da almaya başladıklarını ve önemli miktarda başvuru olduğunu bildirdi. Işık, firmaları bilişim vadisinde yer almak için davet etti.
- ""Bilgi güvenliğini, en az devlet güvenliği mertebesinde değerlendirmemiz gerekiyor"
Şu anda bir çalışmalarının da yazılım stratejisinin hazırlanması olduğunu belirten Işık, yıl sonuna kadar bu strateji belgesinin belirli bir duruma geleceğine inandığını söyledi.

Fikri Işık, bilgi güvenliğinin önemine de değinerek, bu noktada Siber Güvenlik Kurulu'nun ve TÜBİTAK bünyesinde oluşturulan Siber Güvenlik Enstütüsü'nün, üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya devam ettiğini bildirdi. "Bilgi güvenliğini, önümüzdeki dönemde en az devlet güvenliği mertebesinde değerlendirmemiz gerekiyor ve biz de bu anlayışla hareket ediyoruz" diyen Işık, özel hayatın dokunulmazlığı ve şahsi bilgilerin en üst güvenlik düzeyinde depolanması ve korunmasının artık devletin güvenliği kadar önemli hale geldiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA