Türk Sat Timleri Güney Afrika’daki Gösterisiyle Nefes Kesti

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu’na bağlı Türkiye’nin ilk milli gemisi TCG Sualtı Taarruz (SAT) timleri, Güney Afrikalı askerlere eğitim amaçlı yaptığı gösteride korsanları kısa sürede etkisiz hale getirerek izleyenleri büyüledi.


148 yıl aradan sonra ataların izinden giden Barbaros Türk Deniz Görev Grubu’nun Güney Afrika’nın Cape Town şehrindeki bekleyişi devam ediyor. Water Front Limanı’na yanaşan gemilerde bulunan personel ise Güney Afrikalı askerlere eğitim veriyor. Eğitimler kapsamında SAT timleri ise bir gösteri yaptı. Güney Afrikalı askerlere SAT timlerinin yaptığı çalışmalar hakkında brifing verilmesinin ardından temsili olarak gemiyi ele geçiren korsanlar etkisiz hale getirildi.

Limanda bulunan halk tarafından da büyük bir ilgi ile izlenen gösteri sırasında gemiyi ele geçiren korsanlar timlerin yaptığı operasyon ile kısa sürede etkisiz hale getirildi.

GÜNEY AFRİKALI ASKERLER OPERASYONU SANİYE SANİYE KAYDETTİ
SAT timlerinin nefes kesen operasyonlarını izleyen Güney Afrikalı askerler cep telefonları ile operasyonu saniye saniye kaydetti.

Operasyon sırasında zaman zaman Güney Afrikalı askerlere yapılan gösteri ile ilgili bilgi verildi.

Güney Afrikalı askerler de yapılan operasyondan etkilenirken, operasyonun sona ermesinin ardından korsanın nasıl etkisiz hale getirileceği gösterildi. SAT Komandolarının gösterilerinin sona ermesinin ardından Güney Afrikalı askerler SAT timleri ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Güney Afrikalı askerlere Türkiye’nin ilk milli gemisi olan Heybeliada’nın şapkaları hediye edildi.

Güney Afrikalı askerlere verilen eğitimin ardından gazetecilerin soruları cevaplandıran Tim Komutanı Üsteğmen Erdal Çerçi, bugüne kadar Barbaros Türk Deniz Görev Grubu gemileriyle 16 ülkede eğitim faaliyeti gerçekleştirdiklerini, gelişmemiş Afrika ülkelerine gemiyi ele geçirme ve zaptetme eğitimleri verdiklerini söyledi.

Çerçi, Güney Afrikalı boarding timine gemiye tanzili olarak çıkmış vaziyette, geminin köprü üstü ve kontrolü nasıl ele geçirildiğini, geminin nasıl kontrol altına alındığını yönünde eğitim verdiklerini belirterek, “Eğer bir gemi terörist saldırı veya korsanlık haydutluk saldırısına uğramışsa rehineler nasıl kurtarıl, gemi içinde nasıl hareket edilir, nasıl kapalı mahal teknikleri uygulanır, eğitimini verdik. Yaptığımız ziyaretlerde Afrika ülkelerinin bu konuda çok geride olduğunu gördük. Bu bölgede haydutluk artmakta olduğundan ve eğitimlerinin eksik olması nedeniyle onların ilgisinin bize karşı çok yoğun olduğunu hissettik. Bu faaliyetlerimiz sırasında yeni eğitim talepleri de oldu” dedi.

Kaynak: İHA