Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliği Kongresi

Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Bir İkinci Kongresi'nin ardından yayımlanan "İstanbul Deklarasyonu"nda, "Bizler, dünyanın her tarafındaki karışıklıkları adaletsizlikleri ve insan onurunun aşağılanmasını görerek, gücün tahakkümünün gelip geçici olduğunu, baki olanın ise adaletin egemenliği olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu nedenle kamu gücünü kullanan devlet organları, temel hak ve özgürlüklerin sınırlarını çiğnemekten kaçınmalıdırlar" denildi.

Deklarasyonda, birliğin ikinci kongresinin çağdaş anayasa yargısı alanında dört ana tema altında 28-29 Nisan'da İstanbul'da gerçekleştirildiği kaydedildi.
Üye ve gözlemci anayasa mahkemelerinin ve yüksek mahkemelerin heyetlerinin yanı sıra uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla yapılan kongrenin, temel ve sosyal hakların anayasa mahkemeleri tarafından korunması, anayasa mahkemeleri ve parlamentolar arasındaki ilişkiler, anayasa yargısında yorum metodları ve anayasal düzenin korunmasında anayasa mahkemelerinin rolü konularında bilgi ve tecrübe alışverişine fırsat sunduğu belirtildi.
Deklarasyonda, geçmiş tecrübeler ve kongrenin bulguları ışığında şu hususlar beyan edildi:
"Anayasa üstünlüğünü ve anayasal değerleri ayakta tutan anayasa yargısı ve denetim sistemlerinin, temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra anayasal devlet düzeninin korunmasında vazgeçilmez araçlar haline geldiğini teyit ederiz. Bizler son yüzyılda bilim ve teknoloji alanlarında meydana gelen ve devlet yapısının büyümesine yol açan devasa gelişmelerin şahitleri olarak, bireylerin, sosyal olarak dezavantajlı ve savunmasız grupların haklarına öncelik verilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Bizler dünyanın her tarafındaki karışıklıkları, adaletsizlikleri ve insan onurunun aşağılanmasını görerek, gücün tahakkümünün gelip geçici olduğunu, baki olanın ise adaletin egemenliği olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu nedenle kamu gücünü kullanan devlet organları temel hak ve özgürlüklerin sınırlarını çiğnemekten kaçınmalıdırlar.
Türkiye'nin dönem başkanlığı süresince 3 yeni üyenin ve bir gözlemci anayasa mahkemesinin birliğimize katıldığını ve yeni bir uluslararası işbirliği vasıtası olarak 'Birinci Anayasa Yargısı Yaz Okulunun' başarıyla gerçekleştirildiğini hatırlatarak tüm samimiyetimizle Asya'daki diğer anayasa mahkemelerini ve yüksek mahkemeleri, insan haklarının, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün korunması noktasında AAMB çatısı altında omuz omuza durmaya davet ediyoruz."

Kaynak: AA