Akseki'de Kkka ve Akdeniz Anemisi Semineri Düzenlendi

Akseki Toplum Sağlığı Merkezi tarafından muhtarlara yönelik, Akdeniz Anemisi ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konulu seminer verildi.

Akseki Belediye Kültür Salonu'nda düzenlenen seminere Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Dr. İlkay Eren, mahalle muhtarları ve sağlık çalışanları katıldı.

Seminerde hemşire Nimet Çoban, KKKA hakkında bilgi verdi. Çoban, KKKA'da çıplak elle müdahale yapılmaması gerektiğini söyledi.

Hemşire Elif Karaca Kaya da Akdeniz anemisinin korkulacak bir hastalık olmadığını bildirdi. "Akdeniz Anemisi" olarak adlandırılan talaseminin önlenebilir bir kan hastalığı olduğuna değinen Kaya, "Bulaşıcı değildir. Genetik olarak kana geçer. Hastalıktan korunmada en etkili yöntemleri toplum eğitimi, taşıyıcıların taranması, genetik danışmanlık, doğum öncesi araştırma ve akraba evliliklerinin önlenmesidir" dedi.

Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Dr. İlkay Eren, KKKA'nın özellikle bahar ve yaz aylarında görüldüğünü, genellikle kene tutunması yoluyla bulaştığını kaydetti.

Vatandaşların KKKA hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını belirten Eren, şunları kaydetti:
"Etkinliği kanıtlanmış aşısı ve etkene özel tedavisi olmadığından KKKA'da destek tedavisi önem kazanmaktadır. Ülkemizde tanı konulan her 100 vakadan 5-6'sı yapılan bütün tedavilere rağmen hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle KKKA ile mücadelede en önemli tedbir insan-kene temasının önlenmesidir veya en aza indirilmesidir."
Tüm tedbirlere rağmen vücuduna kene tutunduğunu fark eden kişilerin en kısa sürede keneyi vücuttan çıkarması gerektiğini vurgulayan Eren, şöyle devam etti:
"Keneye kesinlikle çıplak elle dokunulmamalıdır. Vücuda tutunmuş bir kenenin üzerine kesinlikle kolonya gibi herhangi bir madde dökülmemeli, ateş ve sigara basılmamalıdır. Keneye çıplak elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak ile kene ezilmeden, patlatılmadan derhal çıkarmalı, çıkarılan bölge tentürdiyotla temizlenmeli, kene çıkarılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kişi, keneyi kendisi çıkarmışsa bile hastalık yönünden takip edilebilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır."
Kaynak: AA