8 Saat Süren Duruşma

Isparta Belediyesine yönelik operasyonun ardından görülen 81 sanıklı davanın 16. duruşması yaklaşık 8 saat sürdü.

8 Saat Süren Duruşma

Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 43 sanığın katıldığı duruşmada, dava kapsamında yargılanan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın katılmadı. Sanık avukatlarından Afşin Bozkurt yargılama aşamasında sözlü ve yazılı savunmalarını yine belgeleri sunmalarına rağmen buna itibar edilmediğini mütalaanın, yanlı olan bilirkişi raporuna dayandırıldığını ileri sürdü ve müvekkillerine yönelik suçlamaları reddetti.

Sanık avukatlarından Erol Berber, tapelere göre hazırlanmış soruşturma aşamasındaki bilirkişi raporuyla son gelen bilirkişi raporunda konuşmaların başının görülmek istenmediğini söyledi.

Berber, bu bilirkişi raporuna göre sanıkların cezalandırılması yoluna gidilmesi halinde anayasaya aykırılık suçu işlenmiş olacağını beyan etti. Yine sanık avukatlarından Bekir Nayır da, ortada olan üç ayrı bilirkişi raporunun da çelişkili olduğunu belirterek sanıkların aleyhine olan raporda tape kayıtlarında oynama yapıldığının ulusal kriminal bürosunca bile kanıtlandığını, bu tape kayıtlarının yeniden çözümlenmesini istediklerini iletti. Nayır, üç bilirkişi raporunun hiç birinin de karar vermeye elverişli ve yeterli olmadığını belirterek, "Çünkü çelişki var o nedenle soruşturmanın genişletilmesini istiyoruz" dedi.

“SİZ BERAAT ETTİRSENİZ BİLE ONLARI KAMUOYUNDA KİM BERAAT ETTİRECEK?”
Sanık avukatlarından Gökmen Gökmenoğlu savunma yaparak, "Türk adaletine güveniyoruz. Bu dosyanın bilirkişi dosyası olmasını istemiyoruz. Bilirkişi ile ilgili daha önce suç duyurusunda bulunulmasını istemiştik. Çünkü bilirkişi kendini mahkeme heyeti yerine koymuştu. İddia makamı suçlamayı örgüt kapsamından çıkarmasına rağmen bilirkişi örgütün çatısını bile kurmuştur. Böyle bilirkişilik yapılmasından utanç duyuyorum. Bilirkişi delil olmadan suçlamalara girişmiş ancak bu suçlamalara yönelik zarar tespiti teknik konulardaki tespitleri yapmamıştır. Kısaca kendini yargı yerine koymuştur. Dolayısıyla bu bilirkişi raporunda sanıkların lehine olan hususlar bile dikkate alınmamalıdır. Vicdanımızın sesi lehe alınmalıdır. İlk sorgulama aşamasından bu yana burada sanıklar aklanma mücadelesi vermekte. Bu dosya başından beri sakattır. Zaten bu dosyadaki suçlamalar meslektaşlarım tarafından çürütülmüştür. Müvekkillerimin aleyhine olan cümleler önce iddia makamına oradan da mahkeme heyetinin önüne gelmiştir. Burada tape kayıtlarındaki cümleler tek tek okunsa olaylar o zaman aydınlanacaktır. Dolayısıyla huzurunuzdaki dosyadaki kayıtların değiştirilerek konulduğu kriminal şirketince bile kanıtlanmıştır. Bu bile suç teşkil etmektedir. Sizlerin adaletine güveniyoruz. Burada bulunanların çoğunun iki yıldır canı yanmıştır. Müvekkillerim alınlarındaki kara lekeyi temizlemek için buraya gelmektedirler. Siz beraat ettirseniz bile kamuoyunda onları kim beraat ettirecektir merak ediyoruz. Tüm arkadaşlarıma savunmalarından ötürü teşekkür ediyorum. Bu dosyanın Türk adaletine gösterge olmasını talep ediyorum" dedi.

SANIKLAR BERAATLERİNİ İSTEDİ
Öte yandan bir önceki duruşmada iddia makamının mütalaasında beraati istenen sanıkların avukatları mütalaaya katıldıklarını ifade ederek müvekkillerinin beraatini talep ettiler. Daha sonra söz sanıklara verildi.

Duruşmaya katılan tüm sanıklar haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ
Yaklaşık 8 saat süren duruşmada mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan sanık ve vekillerin mazeret beyanlarını kabul ederken gelecek duruşmada savunmalarını vermelerini istedi. Ayrıca mazeretlerin son kez kabul edildiğine karar veren mahkeme heyeti duruşmayı 15 Mayıs 2014 tarihine erteledi.

23 Eylül 2011 tarihinde Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize İşler Şube Müdürlüğü ekiplerince Isparta Belediyesi’ne yönelik operasyon sonrası, aralarında Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, dönemin Genel Koordinatörü Mehmet Ateşgül, MHP İl Başkanı İsa Yalçın, denimin Belediye Başkan Yardımcısı Resul Göçer’in de olduğu 82 kişi hakkında dava açıldı. Davada sanıklar, ‘ örgüt oluşturmak, ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak ve resmi evrakta sahtecilik’ gibi suçlamalarla yargılanıyor.
Kaynak: İHA