Çamaşır Leğenli Kaykay İle İstanbul'u Gezdi

Doğuştan ortopedik engelli Sefa Gültekin, günlük hayatını çamaşır leğeni ile birlikte bindiği kaykayıyla sürdürüyor.

İstanbul'da yaşamasına karşın fiziksel engeli dolayısıyla mahallesinden ayrılamayan Gültekin, AA ekibiyle birlikte gezdiği İstanbul'da; Kız Kulesi'nin karşısında çay içip, tavla oynadı. Hayatında ilk defa Sultanahmet Meydanı, Ayasofya ve Topkapı'yı ziyaret ederek fotoğraf makinesi ile söz konusu tarihi mekanları görüntüledi.
Dışarıda seri hareket edemediği için tekerlekli sandalyeyi tercih etmeyen, kaykayı üzerine yerleştirdiği çamaşır leğeni ile hayatını sürdüren Gültekin'in en büyük isteği dünyayı gezmek. AA ekibine en çok merak ettiği yerlerin Paris ve New York olduğunu söyleyen Gültekin, "Türkiye'nin dışındaki yaşamları merak ediyorum, insanları merak ediyorum. Sürekli belgeseller izlerim" dedi.

Liseden sonra hemen iş hayatına atılarak kaykayıyla dünyayı gezmek için para biriktirmeye başlayan Gültekin, bu yüzden üniversiteyi kazandığı halde gitmediğini kaydetti.

-İki yaşında leğenle dolaşmaya başladı
Kaykayının hayatında bambaşka bir yeri olduğunu ifade eden 22 yaşındaki Gültekin, şunları anlattı:
"Ben ortopedik bedensel engelliyim; engelimin daha net bir tanımı vardır ancak ben bunu bilmiyorum. Çünkü ben bu durumumu hiçbir zaman önemsemedim. Bazen kabullenmek gerekir. Bu kabullenmeye nazaran alternatifler, çözümler üretmek gerekir. Ben de kendime göre iki yaşımda bir çamaşır leğenine binerek gezmeyi tercih etmişim. Annem çamaşır asarken ben çamaşırları koyduğu leğenin içine girmişim. Evin içinde leğenle gezerken daha sonra dışarı çıkmaya başlamışım; elimde bir çift terlik ya da ayakkabıyla. Dış dünyayı böyle keşfettim.
Kaykayla ise ilk kez on dört yaşında tanıştım. Bundan sekiz yıl önce sokakta gezerken bir dükkanda kaykayı gördüm. İlgimi çekti. Denedim. İlk başta düştüm. Ancak baktım yeteneğim el veriyor, dükkan sahibine kaykayı ayırmasını söyledim ama dükkan sahibi bana kaykayı hediye etti. Kaykay serüvenim böylece başladı.

"
- Sokakları kaykayla keşfetti
Kaykayının hayatını değiştiren ve geliştiren bir araç olduğunu vurgulayan Gültekin, daha önce kendi sokağından dışarı çıkamazken kaykay sayesinde daha çok yeri tanıdığını belirtti.

- Engelli rolü
Bir elektronik ticaret firmasında çalışan Sefa Gültekin'in diğer bir hayali ise oyuncu olmak.
Bu hayalini öz güven kırılması nedeniyle ertelediğini belirten Gültekin, "Oyuncu olmak istemişimdir. Ancak öz güven kırılması nedeniyle yapamadım. Çünkü oyuncu eğitmenleri her zaman demiştir 'arada bir seçim olsa seçilme oranın hep azdır' diye. Hep böyle öz güvenimi kırmışlardır, isteğimi azaltmışlardır. Bu nedenle ara verdim. Ama aklımda bir köşede hala bulunuyor. Belki bir gün fırsat olursa oyuncu olurum. Bir eğitmenimiz ancak milyonda bir rol çıkarsa oynarsın dedi.

Normal biri bir engelli rolü yapıp sonradan yürüyebilir ancak sen sürekli engelli olduğun için belirli alanlarda oynayabilirsin dedi.

Bu benim zoruma gitti açıkçası. Ancak durumumdan dolayı değil, oyuncu olma hevesimi kaçırmıştı. Bu nedenle ara verdim" görüşünü dile getirdi.
Gültekin, ayrıca ailesinin her daim yanında olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kaynak: AA