Eskişehir’de 'türk Dünyası Halk Oyunları Festivali'

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında 21 Mart Uluslararası Nevruz Bayramı kapsamında ‘Türk Dünyası Halk Oyunları Festivali’ düzenlendi.

Eskişehir’de 'türk Dünyası Halk Oyunları Festivali'

Uluslararası Nevruz Bayramı ve Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Devir Teslim Töreni etkinlikleri kapsamında açılışı gerçekleşen program, Anadolu Üniversitesi (AÜ) İki Eylül Kampusü Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Spor Salonu’nda gerçekleşti. Programın açılış konuşmasını Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna yaptı. Kültür başkentliği sürecinde birbirinden değerli projeler ürettiklerinden söz eden Vali Tuna, Eskişehir’in artık kültür başkentliği adı ile müsemma olduğunu söyledi.

“Asıl gayemiz hiç ölmeyecekmiş gibi ve yarın ölecekmiş gibi bir denge ile iyilikler ve güzellikler üretmektir” diyen Vali Tuna, “Türk dünyasının ortak bir zenginliği olan halk dansları ve halk oyunları, bütün motif ve figürleri ile aynı ritim ve ahenge kapı aralar. Bugün dans estetiğinde buluşan Türk dünyası, bizlere yüksek medeniyetimizin ruh ikliminde bir gönül yolculuğu yaşatacaktır. Nevruz coşkusu ile birleşen bu gösteri ile aynı zamanda yıla ve bahara 'merhaba' diyoruz. Bu yıl Nevruz’un çiçekleri Türk Dünyası Kültür Başkenti’nde açıyor. Nevruz şenliklerini bu akşam itibariyle başlatıyoruz" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından sahneye Doğu Türkistan’dan gelen Mücahit Kaşkarlı isimli bir çocuk çıkarak, Mehmet Akif Ersoy’un ‘Çanakkale Şehitlerine’ şiirini okudu. Tüm şiiri ezbere okuyan çocuğa, Vali Tuna hediye verdi. Programda, Türk dünyası ülkesinden gelen dans topluluklarının gösterisi gerçekleşti. Gösteri sonrası ise sahneye ünlü türkücü Orhan Hakalmaz çıkarak konser verdi.

Açılış törenine Vali Tuna’nın eşi Pervin Tuna, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: İHA