Tbmm'nin Olağanüstü Toplantıları

CHP'nin istifa eden dört bakan hakkındaki soruşturma dosyalarını görüşmek için yaptığı çağrı üzerine 19 Mart Çarşamba günü olağanüstü toplantı kararı alan TBMM Genel Kurulu, olağanüstü toplantıları siyaset gündemine taşıdı.

AA muhabirinin TBMM'nin resmi internet sitesinden derlediği bilgilere göre, Meclis Genel Kurulu, 1980'den sonra 17. Dönem'den bu yana toplam 37 kez olağanüstü toplantıya çağrıldı. Ancak, 33 toplantı gerçekleştirilirken, bir çağrı hakkında işlem yapılmadı, 3 çağrı da reddedildi.
İçtüzüğe göre, TBMM tatil veya ara verme sırasında belli bir konuyu görüşmek için Cumhurbaşkanı veya Meclis Başkanının çağrısı üzerine olağanüstü toplanabiliyor.
Cumhurbaşkanı toplantı çağrısını doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulu'nun istemi üzerine yapıyor. TBMM Başkanı da doğrudan toplantı çağrısında bulunabileceği gibi üyelerin 5'te birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini en geç 7 gün içinde yerine getiriyor. TBMM, Cumhurbaşkanı veya Meclis Başkanı'nca yapılan çağrıda belirtilen gün ve saatte toplanıyor.
Olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır olması gerekiyor.
Olağanüstü toplantıda birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Meclis Başkanı ilk önce çağrı yazısını okutacak ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülecek. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşüyor. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, TBMM çalışmalarına devam kararı vermediği takdirde tatile veya ara vermeye devam ediliyor.

-Meclis Başkanı'nın tutumuna ilişkin çağrı işleme konmadı

TBMM, 17. Dönem'de 4, 18. Dönem'de 5, 19. Dönem'de 7, 20| Dönem'de 3, 21. Dönem'de 4, 22. Dönem'de 7, 23. Dönem'de 2, içinde bulunulan 24. Dönem'de ise bir kez olağanüstü toplandı.
17. Dönem'de Meclis Başkanı'nın tutumu hakkında Meclis Araştırması açılması talebiyle Genel Kurul'un olağanüstü toplantı çağrısı işleme konulmadı. 17. ve 18 dönemlerdeki iki çağrı ise reddedildi.
Geçmişte olağanüstü toplantılar bazı kanun tekliflerini görüşmenin yanı sıra Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergeler, bakanlar kurulu programının okunması ve güven oylaması, dış politikadaki olağanüstü gelişmeler, RTÜK üye seçimi ve yurtdışına asker göndermeye ilişkin tezkere gibi çeşitli konularda yapıldı.
Ayrıca, 1990 yılında Hac mevsimi sırasında meydana gelen ve çok sayıda kişinin vefat ettiği olaylar, ile 2005 yılında terör konusunda genel görüşme talebiyle de Genel Kurul olağanüstü toplandı. Genel Kurul 1996 yılında ise Başbakan Mesut Yılmaz hakkında verilen gensoru önergesinin görüşülmesi için olağanüstü toplantı yaptı.
TBMM Genel Kurulu en son 2012 yılında terör ile Suriye ve Irak'la ilişkiler bağlamında Türkiye'nin karşı karşıya olduğu iç ve dış tehditler konusunun ele alınması için genel görüşme açılması talebiyle olağanüstü toplandı.
24. Dönem'in ikinci olağanüstü toplantısı ise dört eski bakan hakkındaki soruşturma dosyalarının görüşülmesi için CHP'nin talebi üzerine 19 Mart Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA