Ödemiş’te Ekimi Azalan Patates İçin Tarlalar Beyaza Büründü

Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden Ödemiş’te geçmiş yıllara göre patates ekimi yapılan arazi sayısı yarı yarıya azaldı.

Üreticiler, zaten az olan ürünü soğuğun etkilerinden korumak için tarlaların üzerini agril adı verilen beyaz elyaf örtülerle kapladı

Artan maliyetler ve patatesin yeniden para etmemesi endişesinin üreticiyi patatesten uzaklaştırdığına dikkati çeken Ziraat Mühendisi Özkan Akgün, Ödemiş’te ilk kez yaz patatesinin Aralık ayında ekilmeye başladığını, üreticinin fiyatlar düşmeden hasadı bitirmeyi hedeflediğini söyledi.

Özkan Akgün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Güz patatesinde fiyatların yüksek olmasına karşın üreticiler yaz patatesine temkinli yaklaşıyor. Üreticinin kafası karışık. Ürünün para etmesi nedeniyle Ödemiş’te yeniden patatesin yüksek miktarlarda ekilmesi endişeleriyle patatesten uzaklaşan üreticiler bu yıl da yem bitkilerine yöneldi. Erken hasat ile daha iyi kazanç hedefleyen bazı üreticiler ise Aralık ayından itibaren patates ekimi yaptı. Bunun Ödemiş açısından bir ilk olduğunu söyleyebiliriz. Patatesin hasat mevsiminde fiyatlar düşmede söküm yaparak ürününü iyi bir fiyattan vermek isteyen üreticilerimiz bu yola başvurdular. Tohum maliyeti de kilo başına 2-3 lira civarında olan patateste yaz mevsiminde ürün miktarının %15 azalacağı tahmin ediliyor. Bundan 4-5 yıl öncesine kadar 100 bin dekar civarında olan patates üretimi 50 bin dekara kadar geriledi. Zaten Türkiye’de aylık patates tüketim miktarı da düştü” dedi.

“ARAZİLERİN YÜZDE 30’U AGRİL İLE ÖRTÜLDÜ”
Küçük üreticilerin patatesten uzaklaşmaya başladığını söyleyen Akgün şöyle konuştu: “Patatesteki inişli çıkışlı grafik 2012 yılında büyük zarara uğrayan küçük üreticiyi patatesten kopma noktasına getirdi. Yüksek maliyetler küçük üreticiyi ürkütüyor. Daha büyük ölçekte üretim yapan üreticiler ise ürünü korumak için çaba harcıyor. Zaten az olan ürünü koruma yoluna giden üreticiler don tehlikesine karşı tarlalarını agril adı verilen beyaz örtülerle kapladılar. Agril eksi 2-3 dereceye kadar ürünü koruyor. Şu anda Ödemiş’te patates ekimi yapılmış alanların 30’unun beyaz örtüyle kaplı olduğunu söyleyebiliriz. Bu örtünün maliyeti dekar başına 150-200 lira civarında. Diğer maliyetlerle birlikte yaz patatesinin şu an Ödemiş’teki maliyeti dekar başına bin 200 - bin 500 lira civarında"
Kaynak: İHA