''bursalılar 2040 Yılına Kadar İçme Suyunda Sıkıntı Yaşamayacak''

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Bursa'da 2040 yılına kadar su sıkıntısı yaşanmaması için gerekli önlemleri aldı. Hazırlanan program çerçevesinde biri 2018'de olmak üzere 2022'ye kadar iki baraj, kentin içme suyu ihtiyacına yönelik hizmete alınacak.

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'da 8 yıl içinde iki barajı hizmete alacak DSİ Genel Müdürlüğünün bu çalışmalarıyla 2040'a kadar kentte su sıkıntı yaşanmayacağını öngördüklerini söyledi.

Bursa'nın su ihtiyacının 2007 sonuna kadar Doğancı Barajı'ndan karşılandığını anımsatan Çetinavcı, hatta ciddi kuraklığın yaşandığı o sene açılan su kuyuları sayesinde diğer illerde ciddi kısıtlamalar olmasına rağmen kentte bir saat dahi susuzluk yaşanmadığını bildirdi.
Doğancı ve Nilüfer barajlarının, Bursa'nın su ihtiyacını 2017-2018 yılına kadar karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirten Çetinavcı, artan nüfusa paralel olarak 2018'den itibaren halen tarımsal amaçlı olarak kullanılan İnegöl ilçesindeki Gölbaşı Barajı'nın devreye alınacağını dile getirdi.
Çetinavcı, Gölbaşı Barajı'nın, yeni bir baraj yapılmak suretiyle içme suyuna hitap edecek şekilde düzenleneceğini, ayrıca şu anda bitmiş olan ancak yap-işlet-devlet modeliyle yapılan ve halen enerji üretilmesinde yararlanılan Çınarcık Barajı'ndan da imzalanan protokol gereği 2022'den itibaren Bursa'ya içme suyu verileceğini aktardı.
Tahminlerinin, "normal iklim koşulları" çerçevesinde yapıldığını vurgulayan Çetinavcı, diğer gölet ve arıtma tesisleri, yer altı su kaynakları da göz önüne alındığında mevcut projelerin devreye girmesiyle Bursa'nın 2040'e kadar ciddi anlamda su sıkıntısı yaşanmayacağını düşündüklerini ifade etti.

Türkiye'nin sanıldığı gibi "su zengini" bir ülke olmadığını, aksine "su azlığı çeken ülkeler" kategorisine girdiğini anlatan Çetinavcı, "Türkiye, yarı kurak iklimde. Mesela Avrupa ve Amerika, su zengini bölgeler. Ortadoğu ülkeleri de 'su fakiri' ülkeler arasında. Su bolluğu yaşayan bir ülke olmadığımız için kaynaklarımızı daha dikkatli kullanmalıyız. Bu hem mevcut su kaynaklarının daha iyi kullanılmasına hem de vatandaşların tasarruf yapmasına katkı sağlar" dedi.

- Kaçak su kuyuları
Bursa'nın, yaklaşık 200 milyon metreküplük yer altı su kaynağı rezervi bulunduğuna değinen Çetinavcı, açılan kaçak su kuyularının ilerleyen dönemde sıkıntı oluşturabileceğine dikkati çekti.
Çetinavcı, BUSKİ bünyesinde kentin su ihtiyacının karşılanması için 120'ye yakın su kuyusu bulunduğu bilgisini vererek, "Kent genelinde açılmış 10 bine yakın su kuyusu var ve maalesef büyük çoğunluğu kaçak. Son yıllarda su kuyusu açılımıyla ilgili sıkı denetimler yapıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA