Yalova Berber ve Kuaförler Odası Başkanı Ulutürk Açıklaması

Yalova Berber ve Kuaförler Odası Başkanı Şenol Ulutürk, yeni kanun çerçevesinde "tehlikeli" sınıfına giren berber, kuaför ve kasap gibi küçük iş yerlerinin, bir hekim ve iş güvenliği uzmanı ile anlaşma yapmak zorunda olmasının esnafları sıkıntıya sokacağını bildirdi.

Ulutürk, gazetecilere yaptığı açıklamada 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu'nun esnafa yük bindireceğini belirtti.

Konuyu federasyon başkanıyla görüştüklerini dile getiren Ulutürk, şöyle konuştu:
"Yeni kanun çerçevesinde 'tehlikeli' sınıfına giren berber, kuaför ve kasap gibi küçük iş yerlerinin, bir hekim ve iş güvenliği uzmanı ile anlaşma yapmak zorunda olması esnafları sıkıntıya sokacak. İlk önce '4 yılda bir risk analizi yapılacak' denildi. Bunun da 100-150 lira karşılığında olacağı belirtildi. Bunun böyle olmadığı sonradan ortaya çıktı. İşçi çalıştıran herkes, her ay bu parayı verecek. Bir muhasebe parası gibi. Bu esnafın üzerine büyük bir yük. Bir işçinin maliyeti 380 lira civarında. Bir işçinin maliyeti otomatik olarak 150 lira artacak. Bu esnafa yük. Bununla ilgili federasyon itirazını yaptı. İnşallah olumlu bir şey çıkacak. Hem konfederasyon hem federasyon bunun üzerine gidiyor. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu esnafın üzerine yüktür. Düz mantıkla baktığımızda ben hiçbir berberin ve kuaförün iş yerinde bir yaralanmanın olduğunu görmedim. Yangın dahi çıkmadı. Gerçekten esnafa büyük bir külfet."
Esnafın gelirinin her geçen gün düştüğünü ifade eden Ulutürk, "6 yıldan beri biz tarifelerimize zam yapamıyoruz. 6 yıl önce günde 100 lira para kazanıyordum. 100 liranın 80 lirası kar, 20 lirası masraftı. Şimdi ise yine 100 lira para kazanıyorum fakat şimdi 80 lirası masraf, 20 lirası kar. Durum böyle olunca esnafın üzerine yükler binince sosyal hayatımızdan, çoluk çocuğumuzun rızkından gidiyor. Pasta çoğalmazken paydaşlar çoğaldığı için kazançlar azalıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA