Baysal'ın '10 Altın Öğüt'Ü Öğrencilere Hikaye İle Anlatılacak

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Karatay, "İzzet Baysal da tıpkı Köroğlu gibidir. Köroğlu yiğitliğin mertliğin idealidir. İzzet Baysal da helal kazanan ve kazandığını paylaşan bir modeldir" dedi.

Karatay, AA muhabirine, çocukların büyüme ve kendilerine bir meslek belirleme dönemlerinde bir takım model kişilikleri kendilerine örnek aldıklarını belirterek, gençlerin İzzet Baysal'ı bir model kabul etmesi gerektiğini anlattı.
Yaptığı yatırım ve yardımlarla Bolu'nun babası olarak bilinen İzzet Baysal'ın bu açıdan çocuklar ve gençler üzerinde çok büyük bir etkisinin olabileceğini anlatan Karatay, "Merhum İzzet Baysal örnek bir şahsiyet. Özellikle helal kazanan ve doğru çalışıp, çalıştığını başkaları ile paylaşan biri ve bir ticaret erbabı olarak genç nesiller için örnek bir kişilik. İdeal bir kişiliktir" diye konuştu.

Karatay, anne ve babaların, çocuklarını yetiştirirken kahramanlık ve cesaret anlamında, Atatürk, Hz. Ali veya da Köroğlu gibi tarihi şahsiyetlerden hikayeler anlattığının altını çizerek, "İzzet Baysal da tıpkı Köroğlu gibidir. Köroğlu yiğitliğin, mertliğin idealidir. İzzet Baysal da helal kazanan ve kazandığını paylaşan bir modeldir. Genç nesiller yetiştirirken aileler sürekli çocuklarına örnek gösterirler. Yiğitliği, kahramanlığı, Mustafa Kemal Atatürk, Köroğlu yada Hz. Ali gibi şahsiyetlerin yaşadığı olaylarla onlara anlatmaya çalışırlar. Yine dürüstlüğü veya helal kazanmayı da helal kazanarak belirli bir noktaya gelen zenginleri, tüccarları örnek göstererek model gösterirler. Bu çocuklar yetişirken zihinlerinde ulaşabilecekleri bir ideal oluyor. Biz bu idealin İzzet Baysal olmasını istedik" şeklinde konuştu.

"İzzet Baysal'da bu yönüyle hem mimar olması hem de ticaretle uğraşması hasebiyle yeni yetişen genç kuşaklara örnek bir şahsiyettir" diyen Karatay, şöyle konuştu:
"İzzet Baysal'ın hayata dair 10 tane öğüdü var. Bu öğütler aslında mutlu insanın, mutlu toplumun reçetesi ve mutluluk için yapılması gerekenlerin gerekçesidir. Genç nesillere İzzet Baysal'ı nasıl anlatırız. İzzet Baysal, şu kadar bina yapmış dediğimiz zaman aritmetik oluyor. Yeni yetişen gençler açısından çok etkileyici olmuyor. Genç nesillerin İzzet Baysal'ı anlaması, tanıması ve model alması için bu '10 altın öğüt" adında bir hikayeye yazdık. Bu 10 öğüdü çocuklara doğrudan söylemek yerine bir hikaye yazdık. Bu hikaye 4, 5 ve 6. sınıflara yönelik."
Kaynak: AA