'2014 Mahtumkulu Firaki Yılı'

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, şair Mahtumkulu Firaki'nin, Türkmenistan devletinin oluşumunu fikri anlamda hazırlayan isimlerden biri olduğunu söyledi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatınca (TÜRKSOY), 2014'ün "Mahtumkulu Firaki Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi'nde düzenlenen törende İsen, Mahtumkulu'nun büyük bir şair ve bilge olduğunu belirtti.

İsen, Türkmen şairi Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 290| yıl dönümü dolayısıyla 2014 yılının Türkçe konuşan ülkelerde "Mahtumkulu Yılı" olarak kabul edildiğini bildirerek "Mahtumkulu'nun bütün bunların ötesinde bir başka tarafı vardır ki bugün Türkmenistan diye bir devlet varsa o devletin oluşumunu bir anlamda fikri planda hazırlayan çok büyük isimlerden bir tanesidir" ifadesini kullandı.
Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı süresince Türk dünyasına 19 kez seyahat ettiğini aktaran İsen, Türk dünyasından da bu sayıdan biraz fazla konuk ağırladığını ve tüm bu gelişmelerle ilişkilerin bugün gurur duyulan bir çerçeveye taşındığını dile getirdi.
Bu ilişkiler çerçevesinde Türk Konseyi'nin kurulduğuna ve TÜRKSOY'un bu konseyin alt kuruluşlarından biri olduğuna değinen İsen, şunları söyledi:
"Türk Konseyi her yıl özel bir gündemle toplanmaktadır. Bu yıl Türk dünyasının turizm problemleri masaya yatırdı. İnşallah bu yıl içinde Bakü-Tiflis-Kars demiryolu harekete geçecek ve bununla birlikte dünya tarihinde bir ilk gerçekleşecek ve Pekin'den kalkan bir tren Londra'ya kadar kesintisiz ulaşabilme imkanını elde etmiş olacaktır. Bütün bunlar Türk dünyasının kendi içinde pek çok enstrümanı kullanarak birleşme ve bütünleşme konusunda gayretler içinde olduğunu göstermektedir."
-"Dostluk ve kardeşliğin sembolüdür"-
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı da "Mahtumkulu ülkelerimiz arasındaki hem siyasi hem de sosyal alandaki dostluk ve kardeşliğin sembolüdür" dedi.

Arıcı, dünyaca tanınan Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'nin, şiirleri ve felsefesiyle yalnızca Türkmenistan'da değil tüm Türk dünyasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Yaşamını halkına adayan Mahtumkulu'nun, gönül zenginliği ve edebi mirasının Türkiye edebiyatçıları için esin kaynağı olduğunu anlatan Arıcı, "Onun eserleri, kalemi ve hayat karşısındaki duruşu birçok şair için yeni ufuklar açmıştır. Türkmenistan'ın büyük şairi Mahtumkulu'ya ve onun mirasına gösterdiği ihtimam ve verdiği değer, Türkiye için de bir ilham kaynağı olmuştur. Mahtumkulu, ülkelerimiz arasındaki hem siyasi hem de sosyal alandaki dostluk ve kardeşliğin sembolüdür" diye konuştu.

Türkmenistan Kültür Bakanı Gunça Mamedova, büyük Türkmen şairi Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 290| yıl dönümü dolayısıyla 2014 yılının Türkçe konuşan ülkelerde "Mahtumkulu Yılı" olarak kabul edilmesini desteklediği için Türkmenistan hükümetinin Türkiye'ye ve TÜRKSOY'a çok teşekkür ettiklerini belirtti.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da iki ülke arasındaki bağların kültür ve sanatsal etkinliklerle daha da güçlendirileceğini ifade ederek Mahtumkulu'nun bıraktığı eserlerle Türkmen halkın ruh dünyasına şekil verdiğinin altını çizdi.
Törende, konuşmaların ardından Mahtumkulu'nun şiirleri okundu.
Kaynak: AA