İşid'den Hristiyanlara 'Cizye' Uygulaması

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Suriye'nin Rakka kentinde Hristiyanlara cizye ödeme zorunluluğu getirdiği bildirildi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden (SOHR) yapılan açıklamada, IŞİD'in Rakka kentindeki Hristiyanlara, güvenliklerini sağlama ve zimmet hukukunun (gayri müslimlerin hukuki statüsü) gereklerini yerine getirmeleri karşılığında cizye ödeme zorunluluğu getirdiği ifade edildi.
Açıklamada IŞİD'in, Rakka'daki Hristiyanlara zimmet hukukunun gereklerini yerine getirmeleri karşılığında güvenliklerini sağlama güvencesi verdiğini duyurduğu da ifade edildi.
Açıklamaya göre, İŞID'in uygulayacağı zimmet hukuku, "Her bir erkek için yıllık 4 dinar (yaklaşık 17 gram altın) cizye ödenmesi, Esed rejimi tarafından maddi hasara uğrayan kiliselerin onarılamaması, kendilerince kutsal haç, kitap ve diğer sembolleri Müslümanların göreceği şekilde izhar etmemek, ibadetlerini sessizce sadece kiliselerde eda etmelerini" içeriyor.
Hristiyanlardan ayrıca İslam devletine karşı Müslüman veya Hristiyan casuslarla suç ortaklığı yapma gibi düşmanca davranışlarda bulunmama, içlerinden Müslüman olmak isteyenleri engellememe, silah edinmeme, Müslümanlarla domuz eti ve içki ticareti yapmama ve bunları kamuda tüketmemeleri isteniyor.
Kaynak: AA