Tunus'ta Ulusal Diyalog Görüşmeleri

Tunus'ta anayasanın kabul edilmesi ve hükümetin kurulmasıyla askıya alınan ulusal diyalog görüşmeleri, seçim kanununun tartışılması amacıyla yeniden başlatıldı.

Tunus İnsan Haklarını Koruma Birliği Başkanı Abdussettar Musa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) liderliğindeki 4'lü grup öncülüğünde yürütülen ulusal diyalog görüşmelerinin, Adalet ve İnsan Hakları Bakanlığı binasında siyasi tarafların katılımıyla başladığını belirtti.

Görüşmelerde, Ulusal Kurucu Meclis'te üzerinde anlaşmazlıkların devam ettiği seçim kanununun ele alınacağını kaydeden Musa, "Ayrıca, hükümetin çalışmalarını destekleme ve kontrol amaçlı bir denetim mekanizması kurulacak" ifadesini kullandı.
UGTT, Tunus Sanayi Ticaret ve El Sanatları Birliği, Tunuslu Avukatlar Ulusal Birliği ve Tunus İnsan Haklarını Koruma Birliğinden oluşan 4'lü grup, 25 Temmuz'da muhalif lider Muhammed el-Brahmi'nin öldürülmesinin ardından ülkede yaşanan siyasi krize çözüm bulunması için 17 Eylül'de "Ulusal Diyalog Görüşmeleri" çerçevesinde bir girişim başlatmıştı. Çözüm planında, mevcut hükümetin yerini alacak teknokrat hükümeti kurulması öngörülmüş, Başbakan Ali el-Urayyid, çözüm süreci kapsamında "gönüllü" olarak cumhurbaşkanına istifasını sunmuştu.
Tunus Ulusal Kurucu Meclisi, 149 maddelik yeni anayasa taslağını 27 Ocak'ta yapılan oylamada 3'te 2'lik çoğunlukla kabul etmişti. Cumhurbaşkanı Merzuki'nin yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği Sanayi Bakanı Mehdi Cuma'nın 28 bakandan oluşan yeni kabinesi ise 149 kabul, 20 ret ve 24 çekimser oyla 29 Ocak'ta güvenoyu almıştı.
Kaynak: AA