'Aa'nın Kitapları Tarihe Not Düşüyor'

Anadolu Ajansı (AA) tarafından yayımlanan arşiv niteliğindeki "Yarım Kalan Devrim: Mısır", "Abluka, Savaş, Direniş: Gazze" ve "Yetim Kalan Ülke: Suriye" kitaplarından oluşan "AA Oradaydı" özel koleksiyon baskısının "23" numaralı nüshaları İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya takdim edildi.

Bakan Ala, AA muhabirini makamında kabul etti.
Ala'ya "AA Oradaydı" serisinin özel koleksiyon baskısının "23" numaralı nüshaları sunuldu.
Kitapların İngilizce ve Arapça baskıları, kendisine sunulan özel koleksiyon serisi ve kitapların nerelere dağıtılacağı hakkında bilgi alan Efkan Ala, koleksiyon serisini tek tek inceledi.
Kitapların içerisindeki sertifikaları imzalayan Bakan Ala, eserlerde emeği geçenleri kutladı.
AA ekiplerinin çalışmaya yüreklerini aktardığını, bunun da eserlere yansıdığını vurgulayan Ala, "Çok güzel bir çalışma olmuş. Sadece fotoğraf çekmekle, yazı yazmakla kalmamışlar kendi benliklerini, bütün hissiyatlarını da eserlere yansıtmışlar" diye konuştu
-"Filistin'in geleceğini Türkiye olmadan kuramazsınız"
Anadolu Ajansının, hazırladığı bu eserlerle tarihe önemli bir not düştüğünü belirten Bakan Ala, serinin ikinci kitabı olan "Abluka, Savaş, Direniş: Gazze"yi incelerken, "Filistin tarihini Abdülhamit olmadan yazamazsınız, Filistin'in geleceğini de Türkiye olmadan kuramazsınız" ifadesini kullandı.
Eserlerin, yaşananları çok güzel şekilde ve dünyaya ibret olacak biçimde ortaya koyduğunu ifade eden İçişleri Bakanı Ala, şunları söyledi:
"Şu anda bu coğrafyadaki bütün kardeşlerimizin bir an önce istikrarlı birer ülkeye kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz. Tabii sıkıntıda olanların ikinci bir vatanı gibi Türkiye'yi onlara açtık. Vatandaşlarımız da evlerini açtı, kendi vicdanlarını açtı, bağırlarını açtı ve bütün dünyaya örnek olacak biçimde bir yardım anlayışını ortaya koyduk. Biz buyuz. Biz yardımlarımızla, insanlığa olan katkımızla biziz. O bakımdan tarihin, kültürümüzün ve inancımızın bize yüklediği sorumluluğu yerine getiriyoruz. Bundan da bir dakika geri durmayız."
- Sadece 500 adet basıldı
Kitabevlerinde satışa çıkarılmayacak "AA Oradaydı" özel koleksiyon serisi, tüm üst düzey devlet protokolüne ve kitap koleksiyoncularına takdim edilmek üzere sadece 500 adet basıldı. Numaralı hazırlanan kitapların içinde bulunan sertifikayla özel baskının kime verildiğinin kaydı tutuluyor.
Anadolu Ajansı, son yıllarda ön plana çıkardığı uluslararası haberciliğini kitap dünyasına taşıyarak, en zor anlarına tanıklık ettiği üç ülkeye dair arşiv değeri taşıyan "AA Oradaydı" kitap serisini yayımlamıştı.
Daha sonra İngilizce ve Arapça baskıları da yapılan serinin özel koleksiyon baskısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e takdim edilmişti.
- AA habercilerinin gözlemlerini "Oradaydı" başlığıyla sunuyor
Serinin ilk kitabı "Yarım Kalan Devrim: Mısır", AA habercilerinin Mısır'da olayların sembolü olan Tahrir ve Rabia meydanlarındaki gözlemlerini, şahitliklerini ve olaylar esnasında yaşadıklarını "Oradaydı" başlığı ile sunuyor.
Mısır kitabında AA foto muhabirleri tarafından çekilen çok sayıda özel fotoğraf kullanıldı. Özellikle Rabia Meydanı'na yapılan kanlı müdahalede olay yerinde olan habercilerin psikolojilerinin nasıl bozulduğu ve olaylardan nasıl etkilendiği ilk kez bu kitapta anlatıldı. Birçok habercinin kanlı olayları izlerken gözyaşlarını tutamadığı ve uzun süre etkisinden kurtulamadığı, tanıklıklar bölümünde anlatılıyor.
Kitapta, tüm dünyada yaygınlaşan Rabia işaretinin nasıl ortaya çıktığı da ilk kez detaylıca anlatılıyor. AA genel müdürlüğü görevinden ayrılan Kemal Öztürk'ün kendi tanıklığını anlattığı bölümde, Mısır'da Rabia işaretini ilk keşfeden ve gösteren kişilerin fotoğrafı yer alıyor.
"Abluka, Savaş, Direniş: Gazze", serinin ikinci kitabı. Olayları yakından takip eden AA habercileri, Gazze'de bombardıman esnasındaki gözlemlerini, şahitliklerini ve olaylar esnasında yaşadıklarını "Oradaydı" başlığı ile okuyucuya birinci elden sunuyor. Kitapta, Öztürk'ün "Bombaların Altında Diplomasi ve Habercilik" başlıklı şahitliği de bulunuyor.
Filistin kitabında AA foto muhabirleri tarafından çekilen çok sayıda özel fotoğraf kullanıldı. Şucaiyye ve Gazze'deki kanlı müdahalede olay yerinde olan habercilerin psikolojilerinin nasıl bozulduğu ve olaylardan nasıl etkilendiği, bu kitapta anlatılıyor.
Serinin üçüncü kitabı "Yetim Kalan Ülke: Suriye" ise 30 kişilik haberci ve editör ekibi tarafından altı ayrı bölüm olarak hazırladı. Kitapta, Suriye siyasi tarihinden başlayarak, günümüzde ülkenin içinde olduğu acı, tahribat ve insanlık dramı anlatılıyor. Suriye'nin tarihi, silahlı muhalefet süreci, savaşın getirdiği açlık, ölüm ve hüznü anlatan "Yetim Kalan Ülke Suriye" kitabı ile savaşın acı bilançosu gözler önüne seriliyor.

Kaynak: AA