Amerikalı Senatör Mccain'in İrak Ziyareti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Amerikalı Senatör John McCain ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmede IŞİD ile mücadele ve ABD'nin yapacağı yardım konuları ele alındı.

McCain Irak ziyareti kapsamında IKBY'nin Erbil kentine geldi. Barzani-McCain görüşmesi IKBY Başkanlığının Selahaddin (Masif) ilçesindeki resmi konutunda basına kapalı olarak gerçekleşti.
Toplantıda İçişleri Bakanı Kerim Sincari, İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Mesrur Barzani, Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa ve Peşmerge Bakanı Mustafa Seyit Kadir hazır bulundu. Amerikan heyetinde ise McCain'in danışmanları ve Amerika Erbil Başkonsolosu Joseph Pennington yer aldı.
Başkanlığın internet sitesinde yayımlanan açıklamada konuşması aktarılan Barzani, Amerikan hükümeti ve koalisyon güçlerine terör ile mücadele konusunda bölgeye yaptıkları yardımlarından dolayı teşekkür etti.
Barzani, McCain ve beraberindeki heyete, IŞİD terör örgütünün nasıl kısa süre içerisinde büyük bir tehlike olduğunu, Musul'un düşme nedenlerini ve teröristlerin Erbil'e saldırılmasını değerlendirdi.
Peşmerge güçlerinin cephede önemli başarılar elde ettiğini belirten Barzani, savaş meydanında teröristleri etkili saldırılarla bozguna uğrattıklarını söyledi.


IŞİD'in tüm dünya için büyük bir tehlike olduğunu dile getiren Barzani, "Terör, tüm halklar ve ülkeler için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Irak'ta ise tüm kesimleri hedefine almış durumda. IŞİD terör örgütüne katılanların birçoğu farklı kimliklere sahipler. Dünyanın farklı bölgelerinden IŞİD'e katılım söz konusudur. Bu yüzden bu örgüt ile mücadele konusunda tüm ülkelerle dayanışma içerisinde olunması gerekiyor. Askeri mücadelenin yanı sıra, fikri ve maddi olarak bu örgüt ile mücadele edilmeli insanların terörle iletişime geçilmesi engellenmelidir" şeklinde konuştu.

Hiç kimsenin başka bir ülkeye karşı terörü bir kart olarak kullanmaması gerektiğini aktaran Barzani, "Çünkü terör bir ateş topudur, tutan herkesi yakar" dedi.

ABD'li Senetör McCain ise, Peşmerge güçlerinin terörle mücadele konusunda elde ettiği başarılardan dolayı Barzani'yi tebrik ederek, hayatını kaybeden askerlerin ailelerine de başsağlığı diledi.
McCain, Erbil'e yapmış olduğu ziyaretin amacına değinerek şunları söyledi:
"Sayın Barzani'nin bizzat cephede olduğunu öğrendikten sonra, kendisi ile bir görüşme yapmamızın çok önemli olacağına inandık. Terör ile mücadele konusunda kendisi ile fikir alışverişinde bulunmak ve Peşmergenin ne gibi ihtiyaçları olduğunu öğrenmek daha fazla nasıl yardımlarda bulunabileceğimizi görüşmek için buradayım. Amerikan hükümeti, terör ile mücadele konusunda, Kürdistan hükümetine yapmış olduğu yardımlara devam edecektir."
McCain, ziyaretinin Amerikan ve IKBY ilişkilerinin daha iyi bir noktaya götürülmesi açısında önemli olduğunu sözlerine ekledi.
John McCain, Irak temasları kapsamında Bağdat'ta Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ile görüşmüştü.

Kaynak: AA