Abd'de Tüketici Güveni 8 Yılın Zirvesinde

ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (UMICH) aralık ortasında 93,8'e çıkarak, Ocak 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Michigan Üniversitesi tarafından bugün açıklanan verilere göre, kasımda 88,8 olarak ölçülen UMICH, aralık ortasında 5 puan artarak 93,8'e çıktı. Bu sonuçla yaklaşık son 8 yılın en yüksek seviyesini kaydeden endekse ilişkin beklenti 89,5 düzeyindeydi.
Endeksle ilgili yapılan yazılı açıklamada, tüketicilerin satın alma eğilimlerinde büyük artış olduğu vurgulanarak, işçi ücretlerine yönelik beklentilerin de 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı ifade edildi.
Bu arada, endeks çalışması kapsamında yapılan ankette, tüketicilerin yıllık enflasyon beklentisinin yüzde 2,8'den yüzde 2,9'a yükseldiği görüldü.

Ekonomistler, istihdam sektöründeki iyileşme ve düşen petrol fiyatlarının tüketici güvenini olumlu etkilediğini belirtiyor.
Öte yandan, kasım ayına ilişkin üretici fiyat endeksinin beklentilerin üzerinde gerilemesinin ardından güne düşüşle başlayan ABD borsaları, beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan tüketici güvenine rağmen satıcılı seyrine devam ediyor.
Kaynak: AA