Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Alternatifleri Paneli

Akdeniz Üniversitesinde Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Alternatifleri konulu panel düzenlendi.

Üniversite tarafından Olbia Salonu'nda düzenlenen panele, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Can Ertekin, Prof. Dr. Ahmet Kürklü, Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Özçelik konuşmacı olarak katıldı.


Panelde konuşan Prof. Dr. Ertekin, dünyada enerjinin büyük çoğunluğunun yenilenebilir olmayan kömür, petrol ve doğalgazdan karşıladığını hatırlattı. Söz konusu enerjilerin kullanımlarının aynı ölçüde devam etmesi durumunda kısa sürede tükeneceğini belirten Ertekin, artan enerji ihtiyacını karşılayacak önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin ithal ettiği enerjiyi azaltması gerektiğini belirten Ertekin, "Cari açığa neden olan en büyük etkenlerden biri enerji ithalatıdır. Bunu azaltmak için yerel kaynaklardan, yenilenebilir enerjiden yararlanmak gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin güneş kolektörlerinden yararlanmada Çin'den sonra 2. sırada yer aldığını vurgulayan Ertekin, "Türkiye'de, güneş kolektörlerini ısıtmak için yaygın şekilde kullanıyoruz ama Antalya'dan iç kesimlere gidilerek güneş enerjisinden yararlanma oranı azalmaktadır. Türkiye, 19 milyon metrekarelik bir güneş kolektörü yüzeyine sahip. Bu sayı her geçen gün artmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: AA