9. Ulusal Bilecik Tiyatro Festivali Muhteşem Bir Gece İle Sona Erdi

Bilecik Belediyesi'nce bu yıl 9'uncusu düzenlenen Ulusal Bilecik Tiyatro Festivali, sahnelenen "Annemin şoförü" adlı oyunla sona erdi.


Belediye Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde 17 Kasım'da başlayan ve 14 gün süren festivalin son oyunu "Annemin şoförü"nü Hakan Altıner'i yönetti. Suna Keskin, Atila Pekdemir, Selda Özbek ve Damla Cercişoğlu'nun oyunculuğunu üstlendiği oyunda, birbirini çok seven ama aynı oranda "Dediğim dedik" dört kişinin öyküsü anlatıldı.

10. BİLECİK TİYATRO FESTİVALİNİN ULUSLARARASI BOYUTTA YAPILACAK MÜJDESİ
Oyun sonunda oyunculara ödüllerini veren Belediye Başkanı Selim Yağcı, festivalin 10. yılını, uluslararası düzeyde olabileceği müjdesini veredi. Yağcı, "Bu yolculuğa çıktığımız 2004 yılında bir taraftan mahallelerimizdeki altyapı eksikliklerini giderirken diğer taraftan da sanat anlamında bir eserin temellerini attık. O gün başlamasaydık bugün sanatsal anlamda ihtiyaç olan bu noktaya çıkmamız mümkün değildi. 2004 yılında başlattığımız yolculukta bir hedefi ortaya koymuştuk. O gün, 'festivalin 10'uncusuna geldiğimizde uluslararası düzeyde kutlayacağız'. 2004 yılında tiyatro ve sanat anlamında attığımız adımlar belki o günün şartları açısından lüks olarak görülebilirdi. Ancak bizler, insanlarımız için sosyal ve kültürel bir ihtiyaç olan o adımı o gün atmasaydık bugün tiyatrodaki bu başarıyı yakalayamazdık. Değerli kardeşlerim. Hep birlikte ve birlik ve beraberlik içinde daha iyiyi ve daha güzeli bulma ve her defasında da iyiyi de daha iyi boyutlara getirme noktasında çıktığımız bu medeniyet yolculuğunda ve bu hizmet yolculuğunda 11 yılı tamamladık. Bu yolculuğa çıktığımızda aynı zamanda sanat ve kültür anlamında da güzel bir adım attık. 2004 yılında bir taraftan şehrimizin alt yapısı, su, yol ve ulaşım noktasındaki ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken, aynı zamanda da insanlarımızın kültürel ve sanatsal anlamdaki ihtiyaçlarını da giderme noktasında bir eserin temellerini attık. Şimdi iddia ediyoruz ve hedeflerimiz arasına bu festivalin 10.'sunu uluslararası bir boyutta sizlerin karşısına çıkarmaya çalışıyoruz.

''SANAT ANLAMINDA ÇALIŞMALAR YAPTIĞIMIZ GİBİ ŞEHRİMİZİN 30 YILLIK PLAN VE PROGRAMINI DA HAZIRLIYORUZ''
Belediye Başkanı Selim Yağcı, hizmetleri kapsamında sanatsal ve kültürel faaliyetler gerçekleştirdikleri gibi, şehir 30 yıllık plan ve programını da hazırladıklarını belirterek, şöyle devam etti.

''Belki 2004 yılında bu adımı atmasaydık şimdi bu hedeften söz edemezdik. Belki bu hedefimizi o günlerde hayal gibi görünebilirdi ve bazıları inanmayabilirdi ancak çok şükür bu projeleri gerçekleştirme azmimiz ve kuvvetimiz her zaman var. Biz hiçbir zaman Bilecik ve şehrimiz için hedeflerimizi kendimizle eş değer anlamında koymadık. Toplumumuzun geleceğiyle ve toplumumuzun tamamını kapsayacak şekilde hedefler koyuyoruz. Şehrimizde sanat anlamında bu hedefleri koyarken aynı zamanda şehrimizin 30 yıl sonraki plan ve programlamasını da yapma çabası ve gayreti içerisindeyiz. Nasip olursa ki Cenabı Hakka çok şükürler olsun siz değerli hemşehrilerimize de çok teşekkür ediyorum bu anlamda bizlerin bu hedeflerimizi gerçekleştirme anlamında 3 dönem hizmet etme imkanı verdiniz. Biz de bunu gerçekleştirme çabası ve gayreti içinde oluyoruz. Nasip olur bize, bizler yaparız bunu. Nasip olmazsa bizlere, bizim yerimize gelecek arkadaşlarımızın da yapacağı ve şehrimizin politikalarının oluşacağı hedefleri koymaya devam ediyoruz.''
''BİLECİK ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİNİN 'ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ' GİBİ OLMASINI ARZULUYORUZ''
Belediye Başkanı Selim Yağcı, ''Bilecik Ulusal Tiyatro Festivali'nin 10.'suna ilişkin olarak ben burada müjdesini veriyorum'' ifadelerini kullanarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''10. tiyatro festivalimizin artık kalibresi, seviyesi bir kat daha artacak. Çünkü bu festivalimizin 10.'sunu uluslararası boyutta gerçekleştireceğiz. Açılışıyla kapanışıyla Türkiye gündeminde Bilecik, tiyatro alanındaki başarısını her yere duyuracak. Bunu niçin yapıyoruz. Bunu, tiyatro sanatına, tiyatro sanatçısına, tiyatro severlerimize her anlamda katkısı olması için yaptığımız gibi aynı şekilde şehrimizin tanıtılması için de yapıyoruz. Tanıtım noktasında yaptığımız bu etkinlikler son derece önemli. Bakın bu yılki tiyatro festivali kapsamında şehrimizde 15 bin insanımız, tiyatro ile bizzat bu salonda tiyatro festivalimize katılmıştır. Dolayısıyla şunu arzu ediyoruz. Bilecik ulusal ve uluslararası tiyatro festivali de aynı Altın Portakal Film Festivali gibi ülkemizin gündeminde yer alsın ve sanat aleminde daha çok konuşulsun. Bu organizasyonları gerçekleştirmek oldukça zor. Ben bu anlamda başta Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüm olmak üzere tüm birimlerime, başkan yardımcılarıma, organizasyon firmasına, belediye meclis üyelerimize, sponsor firmalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Şunu da belirtmeliyim ki düzenlenen bu etkinliklere anlam katan ve değer veren sizlerin katılımı en büyük değere sahip. Onun için siz değerli hemşehrilerime de çok çok teşekkür ediyorum. Sloganımızda da olduğu gibi ''Hep birlikte daha iyiye daha güzele'' diyorum.''
FESTİVAL KAPSAMINDA 100'E YAKIN OYUNCU SAHNE ALDI
Bilecik Belediyesi tarafından bu yıl 9'uncusu gerçekleştirilen festival kapsamında hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Nejat Uygur'un oğulları Süheyl ve Behzat Uygur kardeşler, torunu Mana Uygur ile Wilma Elles, Cengiz Küçükayvaz, Ercüment Balakoğlu, Serpil Tamur, Özge Özder, Berke Üzrek, Onur Yaprakçı, Şahin Sekman, Barbaros Uzunöner, Merve Servi, Berke Hürcan, Can Törtop, Songül Öden, Levent Ülgen, Atila Pekdemir ve Suna Keskin'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 sanatçı sahne aldı. Necla Uygur, Serpil Tamur, Hakan Altıner ve Yalçın Menteş'e "Kristal çınar onur" ödüllerinin verildiği festivalde, "Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye öğüdü", "Dünyanın sonu.net", "Haydi hayırlısı", "Şenlik çıkmazı", "Müziksiz evin konukları", "Tuzak", "Hz. Ömer, adalet mülkün temelidir", "Bir öyle bir böyle", "Olacak şey değil", "Kafkas tebeşir dairesi" ve "Annemin şoförü" adlı oyunlar sahnelendi.
Kaynak: İHA