Büyüme Faktörlü Kemik Tozuyla Yüzde Yüze Yakın Başarı

AğŸızda kanser gibi nedenlerle oluşŸan büyük kemik kayıplarında, büyüme faktörünün yanı sıra özel bir serum ve kemik tozunun kullanıldığŸı tedavi yöntemiyle doğŸala yakın yeni kemik dokusu elde edildi

ABD'de düzenlenen Kemik Sempozyumunda açıklanan 5 yıllık araşŸtırma sonucuna göre yeni yöntemle yüzde 95 başŸarı sağŸlandı.
Meffert İmplant Enstitüsü BaşŸkanı Dr. Ali Arif ǖzzeybek, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, halk arasında "yapay dişŸ" olarak bilinen implant tedavisinde karşŸılaşŸılan en büyük sorunun, kaybolan kemik yapısının yerine doğŸala yakın ve istenilen büyüklükte yeni kemik oluşŸturulması olduğŸunu söyledi.

Bugüne kadar uygulanan yaygın tedavide, kişŸinin kendinden alınan ve "otojen kemik" denilen dokusunun yeniden hastaya verilmesiyle yeni kemik yapısı oluşŸturulmaya çalışŸıldığŸını anlatan ǖzzeybek, bu cerrahi yöntemlerle yapıldığŸı için bazı riskleri de beraberinde getirdiğŸini, son yıllarda başŸka insanlardan elde edilen yapay kemik tozlarının kullanılmaya başŸlandığŸını belirtti.

Bütün bu gelişŸmelere rağŸmen özellikle büyük kemik kayıplarında yeterli büyüklük ve kalitede yeni kemik elde edilemediğŸini bildiren ǖzzeybek, yeni gelişŸtirilen "Kemik Morfolojik Protein" ile artık çok daha iyi sonuçlar alınabildiğŸini belirtti.

ABD'nin Orlando kentinde düzenlenen kemik sempozyumunda bu yöntemle ilgili 5 yıllık araşŸtırma sonuçlarının açıklandığŸını ifade eden ǖzzeybek, "Bu yöntemle yüzde 95'lik bir başŸarı sağŸlanmışŸ. ǖzellikle kanser gibi hastalıklar nedeniyle ağŸızdaki büyük kemik kayıplarında ve kendisinden kemik elde edilemeyen hastalarda bu yöntem çok etkili. Kanserden dolayı çenesinin neredeyse yarısını kaybeden bir hastada doğŸala yakın kemik yapısı oluşŸturulabilmişŸ" dedi.

Yeni yöntemde, büyüme faktörünün yanı sıra gelişŸtirilen özel bir serumla kemik tozu kullanıldığŸını, gerekli görüldüğŸünde buna hastadan alınan kök hücrenin de ilave edildiğŸini bildiren ǖzzeybek, 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle de eksik olan kemik dokusunun kalıbının çıkarıldığŸını ve ağŸızdaki kayıp olan bölgeye bunun yerleşŸtirildiğŸini söyledi.

Dr. ǖzzeybek, sempozyumda, ağŸızdaki kemik kayıplarının dişŸ eti üzerine olumsuz etkilerinin de gündeme geldiğŸini belirterek, "Bir milimetrelik kemik kaybı 2 milimetrelik dişŸ eti kaybına neden oluyor. Bu da zamanla dişŸ kaybına neden oluyor" şŸeklinde konuşŸtu.
 
Kaynak: AA