İncirlik’teki Amerikan Askerine Koyun Uyarısı

Adana’nın İncirlik beldesinde bulunan ABD Hava Üssü’nün internet sitesinde yayımlanan bir duyuruda, Amerikan askerlerinin İncirlik ve Adana sokaklarında koyun sürüleriyle karşılaşması durumunda endişelenmemesi gerektiği, bunun yaklaşan Kurban Bayramı’nın habercisi olduğu uyarısı yapıldı.


ABD Hava Kuvvetleri 39’uncu Kanat Komutanlığı’nda görevli Amerikan askerlerine yarın başlayacak Kurban Bayramı’yla ilgili uyarı ve hatırlatma yapıldı. İnternet sitesinde yer alan duyuruda, “İncirlik ve Adana sokaklarında koyun sürüleriyle karşılaşırsanız endişelenmeyin. Bu İslam dünyasının kutlamaya hazırlandığı Kurban Bayramı’nın bir emaresidir. Kurban Bayramı 4,5 gün sürer ve en uzun dini bayramdır. Bayramın ilk günü binlerce koyun, keçi ve dana bu bayramı idrak etmek için Türk vatandaşları tarafından kurban edilir. İslami geleneğe göre kurban edilecek hayvan en az 1 yaşında ve sağlıklı olmalıdır. Kurbanlıklar bahçe ve yol kenarı gibi yerlerde genellikle bayramın ilk günü kesilir. Bayramın ikinci ve üçüncü günü de kurbanlıkların kesildiğini görebilirsiniz” denildi.

Kurban kesmenin tarihçesi ve hac ibadeti hakkında da bilgilerin verildiği duyuruda, ayrıca bayramın ilk günü yapılanlar hakkında bilgi verildi.

Açıklamada, “Bayramın ilk günü bütün aile üyeleri son hazırlıklarını tamamlamak üzere erken kalkarlar. Erkekler bayram namazını kılmak için camiye giderler. Kurban kesimi erkeklerin camiden dönmesiyle başlar. Evin reisi genelde kurban kesimini yapar ancak bunun için kasap da kullanılır. Hayvana su ve tuz verildikten sonra temiz bir mendille gözleri bağlanır. Hayvanın yüzü kıbleye çevrildikten sonra boğazı kesilerek kurban edilir. Hayvanın eti üçe bölünür. Bir bölümü fakirlere, bir bölümü komşulara ve bir bölümü de akrabalara dağıtılır” denildi.

Açıklamada ayrıca bayramda yapılan mezar ziyaretleri, akraba ve komşularla bayramlaşma, bayramlaşmada kolonya, şeker ve Türk kahvesi ikram edilmesi, çocuklara bayram harçlığı verilmesi, kapıcı, hizmetçi ve bahçıvanlara da bahşiş verilmesi gibi geleneklerden bahsedildi.
Kaynak: İHA