Türk Eğitim-sen Şube Başkanı Mustafa Uğur Açıklaması

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur, okullarda yapılacak müdür atamaları için Milli Eğitim Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek mülakatların görüntüsü ve sesli kayıt altına alınması için Nevşehir Valiliği’ne başvuruda bulundu.

Türk Eğitim-sen Şube Başkanı Mustafa Uğur Açıklaması

Uğur yaptığı açıklamada; Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin 18. Maddesi kapsamına ilk defa ve yeniden müdür olarak atanacaklar için görevlendirme sürecinin ülke genelinde başladığını kaydetti.

Okullarda ilk defa ve yeniden müdür olarak görevlendirilmek üzere başvuruda bulunanların yönetmeliğin 11. Maddesi kapsamında oluşturulan değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirilerek, değerlendirme sonucu oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere boş eğitim kurumu müdürlüğü sayısının 3 katı adayın sözlü sınava alınacağını ifade eden Uğur, sözlü sınava girecek adayların yine yönetmeliğin 13. Maddesi kapsamında oluşturulan komisyon tarafından değerlendirileceğini açıkladı.

Uğur: “Sözlü sınav uygulaması denetimi neredeyse imkânsız olan ve uygulamada birçok haksızlığı beraberinde getiren objektiflikten en uzak sınav şeklidir. Ancak; sözlü sınav uygulaması yapılacaksa dahi en azından objektif olarak yapıldığının denetlenebilmesi için ve somut verilere dayalı olarak en azından daha objektif bir sınav olması adına görüntü ve ses kaydının olması gerekmektedir. Sözlü sınavlar ile ilgili Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun YD. İtiraz No: 2008/774 numaralı vermiş olduğu karara göre sözlü sınavda adayın sorulara verdiği yanıtların teknolojik imkânlardan yararlanarak sesli ve görüntülü kayıt altına alınmasının gerekli olduğu belirtilmiştir. Danıştay Onikinci Dairesi verdiği kararda, sözlü sınav komisyon üyelerinin her biri tarafından değerlendirme yapılarak tutanağa bağlanmış soruların ve yanıtlarının neler olduğunun, bu yanıtlara komisyon üyelerince takdir edilen notun gerekçeleriyle ortaya konulmamış olması ve ayrıca sözlü sınavda verilen cevapların teknolojik imkânlardan yararlanarak sesli ve görüntülü kayıt altına alınmaması nedenleriyle davacının sözlü sınavda başarısız sayılmasına ilişkin işlemi hukuka uygun bulmamıştır. Sözlü sınavın sesli ve görüntülü kayıt yapılmak suretiyle gerçekleştirilmesi günümüzde mümkün olduğundan bu imkânın kullanılmamasının hukuk devleti ilkesinin sağladığı güvenceyi zedelediğinden bahsedilmektedir. Sözlü ve görüntülü kayıt imkânı varken ayrıca sözlü sınav komisyon üyelerinin soru ve cevaplarının tutanağa geçirilmesi, sözlü sınavda komisyon üyelerince takdir edilen notun gerekçelerinin ortaya konulması, sınav öncesinde soruların ve cevaplarının hazırlanmış olması gerekmektedir” dedi.

Uğur, bu hususları göz önünde bulundurarak Nevşehir’de Eğitim Kurum Müdürlüğüne ilk defa ve yeniden görevlendirme ile ilgili olarak oluşturulacak mülakat komisyonlarınca gerçekleştirilecek mülakatlarda sesli ve görüntülü kayıt sağlanması için Nevşehir Valiliği’ne başvuruda bulunduklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA