Bm Genel Sekreteri Ban'ın Gazze Ziyareti

Gazze'deki insan hakları kuruluşları, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un temaslarını, "geç kalınmış ziyaret" olarak nitelendirdi.

Gazze'deki "Filistin Merkezi, Vicdan Kurumu ve Mizan Merkezi" insan hakları kuruluşlarından yayımlanan ortak açıklamada, bugün Gazze'ye gelen Ban'ın ziyaretinde geç kaldığı belirtilerek, "Ban'ın, taşıdığı misyon gereği Gazze'yle dayanışma ve 'İsrail'e dur demek' için saldırılar sırasında gelmesini bekliyorduk" denildi.
Ban'ın, Gazze'deki savaş mağdurlarının haklarının güvence altına alınması için gayret sarf edeceği konusunda umutlu olunduğu dile getirilen açıklamada, saldırıların tekrarlanması ve Gazze'nin imar edildikten sonra yeniden harap edilmesine önlem olarak bazı teminatların verilmesi ve İsrailli savaş suçlularının yargılanması gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, "Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı'nda, uluslararası hukuka göre toplu cezalandırma olarak nitelendirilen Gazze ablukasının sonlandırılması meselesinin dikkate alınmaması" kınanarak, "Nefsi müdafaa sloganı altında uluslararası toplumun göz yummaları, İsrail'e, Filistinlilere karşı işlediği savaş suçu ve insanlığa karşı suç seviyesine ulaşan organize ihlallerini sürdürme konusunda cesaret verdi" ifadesi kullanıldı.
İsrail saldırıları nedeniyle büyük yıkımın yaşandığı Gazze'nin yeniden imarı için pazar günü Mısır'ın ev sahipliğinde Kahire'de düzenlenen "Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı"na katılan Ban, dün önce Ramallah'a daha sonra da Kudüs'e geçerek, Filistin ve İsrailli yetkililerle görüşmüştü. Ban Ki-mun, bugün de Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'ndan geçerek Gazze'ye gelmişti.
Kaynak: AA