Almanya-çin Hükümetlerarası İstişare Toplantısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya ile Çin arasında işbirliğinin iyi bir şekilde gelişmesinin istikrarın sinyali olduğunu söyledi.

Almanya-Çin Halk Cumhuriyeti Hükümetlerarası İstişare Toplantısı'nın üçüncüsü başkent Berlin'de gerçekleştirildi.

Toplantı başlamadan önce Başbakan Merkel, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Kıçiang'ı askeri törenle karşıladı, ardından heyetlerarası görüşmelere geçildi.
Heyetlararası görüşmelerin ardından iki ülke arasında sağlık, tarım, bilim, eğitim ve araştırma alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı. Otomobil şirketleri Volkswagen ve Daimler Benz ile telekom şirketi, Çin ile yatırım anlaşması yaparken, Çin de Airbus şirketi ile A320 tipi uçak siparişi konusunda anlaşma imzaladı. Çin'in Airbus'tan 70 adet A320 tipi uçak satın alacağı ifade edildi.
Daha sonra Başbakan Merkel ile Çinli mevkidaşı Li ortak basın toplantısı düzenledi.

Merkel, Hükümetlerarası İstişare Toplantısı'nda inovasyon partnerliği konusunda anlaşma yaptıklarını ve bir eylem planı geliştirdiklerini ifade ederek, başbakanlar olarak bunun noktası noktasına uygulanmasına dikkat edeceklerini kaydetti.

Merkel, Çin'in 2015'te CEBİT Bilişim Fuarı'nda partner ülke olacağına ve burada inovasyonlarını sergileyeceğini belirtti.

Görüşmelerde siyasi ve ekonomik işbirliği konularını ele aldıklarını ifade eden Merkel, Alman şirketlerin Çin'de olduğu gibi Çinli şirketlerin de Almanya'da faaliyet göstermelerini istedi.
Bu alanda şirketlerin adil bir şekilde piyasalara girebilme şartları konusunu görüştüklerini belirten Merkel, Almanya'nın kamu ihalelerinde olduğu gibi pazar erişimi, gazetecilerin haber yapmaları, insan hakları ve patent konularında adil çerçeve şartlarının oluşmasına büyük önem verdiğini ifade ettiğini kaydetti.

Merkel, AB ile Çin arasındaki yatırım anlaşması konusunda devam eden görüşmelerde ilerleme sağlanması için Almanya'nın çaba sarf edeceğini ifade etti.

''Küresel ekonominin zor bir durumda bulunduğunu gördüğümüz dönemde Almanya ile Çin arasındaki işbirliğinin iyi gelişmesi istikrarın sinyalidir" diyen Merkel, görüşmelerin iyi geçtiğini kaydetti.

Merkel, Hong Kong'daki protestolarla ilgili bir soru üzerine, protestoların büyük ölçüde barışçıl geçtiğini ve bunun bu şekilde kalmasını ümit ettiğini belirtti.

Hong Kong'da ifade özgürlüğü konusunda yasal temelin mevcut olduğunu ifade eden Merkel, ''Halkın memnun kalacağı bir şekilde ifade özgürlüğü kapsamında çözümler bulunmasını ümit ediyorum'' dedi.

Nobel Barış Ödülü'nün Hindistanlı Kailash Satyarthi ve Pakistanlı Malala Yusufzay'a verilmesiyle ilgili olarak da, ''Bugün dünyadaki çocuklar için iyi birgün" ifadesini kullandı.
- Li'nin açıklamları
Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li de Almanya ile Çin arasında işbirliğinin geliştiğini belirterek, "Bu, Çin ile Avrupa arasındaki işbirliğinin lokomotifi diyebiliriz" ifadesini kullandı.
Yapılan görüşmelerde gelecek 10 yılda her alanda yapılacak işbirliğini stratejik olarak planladıklarını ifade eden Li, karmaşık olan dünya pazarlarında uluslararası düzeyde yakın bir şekilde çalışacaklarını belirtti.

Hükümetlerarası İstişare Toplantısında dış ve güvenlik politikalarında siyasi diyalog başlatılmasını kararlaştırdıklarını ifade eden Li, inovasyon ve ticaret alanlarında ilişkiyi derinleştireceklerini kaydetti.

''Pazarlara erişimi gevşetmeye hazırız'' diyen Li, fikri mülkiyeti de daha etkin bir şekilde koruyacaklarını kaydetti.

Dünyadaki konjonktürün zayıf bir durumda olduğunu ve gelişme konusunda türbülanslar yaşandığına dikkati çeken Li, son yıllara göre daha fazla belirsizlik faktörlerinin bulunduğuna işaret etti.
''Tüm ülkeler daha yakın işbirliği içinde olması lazım'' diyen Li, inovasyona ihtiyaç duyan ülkelerin ticareti serbestleştirmesi ve yatırım yapmayı kolaylaştırılması gerektiğini kaydetti.

Çin'in ekonomik reformları sürdüreceğini belirten Li, ekonominin canlanması için Çin'in pazara girişi daha da kolaylaştırdıklarını ifade etti.

Çin'in daha fazla büyüme potansiyeli olduğuna işaret eden Li, ülkesinde bu yıl yaklaşık yüzde 7,5 oranında büyümenin öngörüldüğünü hatırlattı.
- Hong Kong'daki protestolar
Hong Kong'daki protestolarla ilgili olarak da Li, Çin merkezi hükümetin ''bir ülke-iki sistem'' yönetmeliğinde bir değişiklik yapmadığını belirterek, Hong Kong'un büyük ölçüde özerk olduğunu ve bunun böyle kalacağını vurguladı.
Hong Kong'un refahının ve istikrarının sadece Çin için değil, Hong Kong halkı için de önemli olduğunu ifade eden Li, Hong Kong yönetiminin bu refahı sürdürebilecek ve toplumsal istikrarı sağlayabilecek durumda olduğunu kaydetti.

Li, yabancı yatırımcıların meşru çıkarlarını yasal bir şekilde koruyacaklarını bildirdi.
- Merkel ve Li alışverişte
Merkel ve Li'nin toplantı arasında tarihi Brandenburg Kapısı'nın yakınındaki bir markette alışveriş yaptığı bildirildi.

Merkel'in misafirine çeşitli sebze çeşitlerini gösterdiği ifade edildi. Merkel'in Li için tebrik kartları, çikolata ve şeker ile tuz satın aldığı belirtildi.
Ekonomik Forum toplantısı kapsamında iki ülkeden gelen 500'ün üzerinde şirket arasında toplam 2 milyar avronun üzerinde iş hacmi olan çeşitli alanlarda 30'un üzerinde anlaşmaya imzalar atıldığı bildirildi.

Hamburg'da yarın bir ekonomi toplantısına katılacak olan Li, Avrupa seyahati kapsamında Rusya ve İtalya'yı da ziyaret edecek.
Kaynak: AA