Kurban Bayramı Öncesi Gıda Denetimi

Kars’ta Kurban Bayramı öncesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince gıda denetimleri yapılıyor.


Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Karslıların, Kurban Bayramını sağlıklı ve huzurlu geçirebilmeleri için bir yandan kurban pazarlarında bir yandan da bayramların vazgeçilmez ürünleri olan tatlı, çikolata, pasta, börek imalat ve satış yerlerine yönelik denetimlerini sıkılaştırdığını belirtti.

Özellikle son hafta içerisinde yoğunlaşan denetimlerde imalathane ve satış yerleri, hijyen şartlarının yanı sıra kullanılan ürünler, son kullanma tarihleri, depolama şartları yönünden sıkı bir şekilde denetlendiğini ifade eden Hüseyin Düzgün, “Karslıların güvenilir gıda tüketmelerini sağlamak bizim en önemli görevimiz. Bu konuda kesinlikle tavizimiz yok. Bu açıdan işletmelerimizin titiz ve dikkatli davranmalarını istiyoruz. Hiç kimsenin bayramdaki yoğunluğu bahane ederek hijyenden ödün vermesini kabul etmeyiz” dedi.

Denetimlerin bayram boyunca devam edeceğini belirten Düzgün, şekerleme, tatlı ve börek gibi tüketimi artacak ürün üreten ve satan işyerlerini denetlediklerini kaydetti.

Karslıların gördükleri aksaklıkları 174 Alo Gıda Hattı ile İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirmelerini isteyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Hijyenik ve uygun olmayan ortamlarda gıda üreterek halkımızın sağlığıyla oynayanlara kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek.Mevzuatta yer alan en ağır cezalar uygulanacaktır. Vatandaşlarımızın gıda konusunda şüpheli gördükleri olumsuzlukları 174 Alo Gıda hattına bildirmeleri durumunda yapılan ihbar ve şikayetler en kısa sürede değerlendirilecektir” diye konuştu.

Vatandaşların, hijyenik ve sağlıklı bir şekilde kurban etlerini tüketebilmeleri için, etlerin parçalanması ve kıyma yaptırılması işlemlerini et ürünleri işleyen ruhsatlı yerlerde yaptırmaları uyarısında bulunan Düzgün, “Bilindiği üzere et çabuk bozulan çok hassas bir gıdadır. Uygun olmayan şekilde işlenen ve depolanan etlerde birçok tehlikeli bakteriler oluşur ve bu bakteriler insan sağlığı için önemli bir tehdittir. Kesim sonrası elde edilen etlerin, hemen tüketilmesi ya da dondurulması uygun olmadığından bu işlemlerden önce ambalajsız olarak olgunlaştırılmaları gerekir. Bu amaçla etler kesim sıcaklığından oda sıcaklığına düşene kadar bekletildikten sonra soğutmaya alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün insan sağlığını ve tüketici menfaatlerini korumaya yönelik çalışmaların aynı kararlılık ve hassasiyetle devam edeceği kaydedildi.
Kaynak: İHA