ÖGM’ler kaldırılsın yargılama yenilensin

Sürpriz bir şekilde Cumhurbaşkanı ile görüşen TBB Başkanı Feyzioğlu, aralarında Balyoz, Ergenekon gibi davaların bulunduğu yargılamaların yeniden yapılabilmesi için 3 formül önerdi

ÖGM’ler kaldırılsın yargılama yenilensin
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Çankaya Köşkü’ndeki sürpriz görüşmesinde, Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, şike gibi davalarda mahkum olanların yeniden yargılanmasını sağlayacak formüller masaya yatırıldı. Feyzioğlu’nun gündeme getirdiği formüllere göre, özel görevli ağır ceza mahkemelerinin (ÖGM) kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar ellerindeki davalara bakmasına yönelik düzenleme derhal kaldırılacak. Böylece, henüz kesin hükme bağlanmayan Ergenekon, KCK, şike gibi davalarda yerel mahkemelerden verilen mahkumiyet kararlarının görev yönünden bozulması sağlanacak. Kesin hükme bağlanan Balyoz gibi davalarda da yeniden yargılama zorunluluğu kanunla getirilecek. Davaların ÖGM’ler yerine kurulan terörle mücadele mahkemelerinde görülmeye devam edilmemesi için bu mahkemeler de TMK’nın 10. maddesi ilga edilmek suretiyle kaldırılacak ve yargılamaların tamamının genel mahkemelerde yapılması sağlanacak. Feyzioğlu’nun çözüm önerilerini dinleyen Cumhurbaşkanı Gül’ün, “Doğruysa, doğru bulunuyorsa bu çözüm önerilerini hükümetin de sahiplenmesi gerekir” dediği öğrenildi. Feyzioğlu da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talep etti. Erdoğan ve Feyzioğlu, bugün Dolmabahçe’de saat 15.00’te bir araya gelecek.
Feyzioğlu, dün Türkiye Barolar Birliği’nde bir basın toplantısı düzenledi.

Diken battığı yerden çıkarılır
Son günlerde yaşanan gelişmelerle bağlantılı olarak adalete duyulan güvenin her geçen gün azaldığını ve devletin temellerinin sarsıldığını belirten Feyzioğlu, şunları söyledi:
“Bu noktaya gelmemizin en önemli nedeni, devlet güvenlik mahkemeleriyle başlayan, özel görevli mahkemelerle sürdürülen ve terörle mücadele mahkemeleriyle varlığını inatla koruyan çift başlı ceza yargılaması sistemidir. Önerimiz, suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af veya şartla salıverme değildir. Önerimiz, doğrunun yanlıştan, haklının haksızdan ayrılmasını sağlarken, yargıya güveni de yeniden tesis etmeye yöneliktir. Yaşanan bu üzüntülü gelişmelerden olumlu sonuçlar çıkarmayı başaramazsak, devletimizin ve demokrasimizin gördüğü zarar, kalıcı hasara dönüşecektir. Diken battığı yerden çıkarılır. Toplumsal vicdan kanadığı yerden tedavi edilir. Ortak akla ulaşacağımıza ve bir büyük toplumsal kucaklaşmayı sağlayacağımıza inancım tamdır.”

‘Öneriler’
Çözüm önerilerini üç başlık altında açıklayan Feyzioğlu, şunları anlattı:
1- Tasfiye halindeki özel görevli mahkemelerin kesin olarak kaldırılması ve verdikleri mahkumiyet kararlarının bozulması:
Özel yetkili mahkemelerin yapısı değiştirilirken, açılmış davalara bakan özel görevli ağır ceza mahkemelerinin davalar kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar davalara bakmaya devam edeceklerine dair kanun çıkarıldı. Bu kanun derhal kaldırılmalıdır. Bu mahkemelerin henüz kesinleşmemiş (Ergenekon, Askeri Casusluk, Şike, KCK) kararlarını kapsayacak düzenleme yapılmalı ve mahkumiyet kararlarının sırf bu nedenle görev yönünden bozulabilmesi kanun hükmüne bağlanmalıdır. ÖGM’lerce verilmiş ve kesinleşmiş mahkumiyet hükümlerine (Balyoz gibi) dair yeniden yargılama zorunluluğu kaunla getirilmelidir. ÖGM’lerin kaldırılmasından sonra bozulan kararlar uyarınca davaların yine özel görevli olan terörle mücadele mahkemelerinde (TMK’nın 10. maddesiyle görevli mahkemeler) görülmemesi için bu mahkemeler de TMK’nın 10. maddesi ilga edilmek suretiyle kaldırılmalıdır. Bir sonraki aşamada ise TMK ivedilikle kaldırılmalıdır.
2- Gerekçesiz mahkumiyet ve tutuklama kararları sebebiyle ödenen tazminatların kusuru bulunan hakimlere rücu edilmesi sağlanmalıdır.
3- Adli kolluk teşkilatı kurulmalıdır.

Kanun çıkmazsa 6 ay daha kaybedilir
Feyzioğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itiraz yolunu kullanması halinde başta Balyoz olmak üzere davaların Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na taşınabileceğinin anımsatılması ve bu imkan varken neden kanun değişikliği gerektiğini savunduğunun sorulması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:
“Başsavcılığın bu yolu kullanması, 6 ay daha kaybedilmesi anlamına gelir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, örneğin Balyoz davasında bozma kararı verse bile konu yeniden daireye gelecek ve kuvvetle muhtemel olarak daire aynı kararını tekrarlayacak. Sonra yeniden Genel Kurul’a gelecek ve biz o zaman tartışacağımız şeyi şimdi yapabiliriz. Kanun çıkması ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılması halinde, Yargıtay uzun tutukluluk nedeniyle tahliye kararı verebilecek hem de davalar genel mahkemelerde görülecek. Bu sırada çıkacak kanunlarla da normalleşme sağlanacak. Bütün sorunlu davalarda tutuksuz ve genel yetkili mahkemelerde yargılama kanun değişikliği ile mümkün.”

Erdoğan konuşmayı eleştirmişti
Feyzioğlu’nun geçen yıl adli yıl açılışındaki konuşması Erdoğan’ın tepkisini çekmişti. Erdoğan, Feyzioğlu’nun siyasete, yürütmeye ve yargıya yönelik eleştirileri için, “Baro başkanının yargı yılının açılışında konuşması yanlış. Yargıtay Kanunu’nda böyle bir hakkı yok. Baro başkanı konuşmasında siyaseti, yürütmeyi ve yargıyı suçladı ama bizim buna cevap verme hakkımız yok. Bir daha böyle bir durum söz konusu olursa, açılışa asla gitmem. Ayrıca, yargı yılı açılışı gereksiz bir durum. Hükümet yılı açılışı var mı? Yargı, açılışını kendi içinde yapsın” demişti.