Sanayi Kentinin Atıkları Enerjiye Dönüşüyor

Türkiye'nin ilk atık yakma ve değerlendirme tesisi özelliği taşıyan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme AŞ (İZAYDAŞ), geçen yıl atık yakma, çöp gazı, biyogaz ve rüzgar tesisinden 70-75 bin kişinin yıllık evsel ihtiyacı karşılayacak kadar elektrik üretti.

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesisin 1997 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini söyledi.

Kurumun Kocaeli'ye evsel ve tıbbi atıkların bertarafı konusunda hizmet verdiğini anlatan Saraç, İzmit Körfezi'ne gelen gemilerin faaliyetlerinden kaynaklanan atıkların tesiste bertaraf edildiğini kaydetti.

Saraç, tesislerde endüstri kaynaklı tehlikeli atıkların da bertaraf edildiğini dile getirerek, "Bu anlamda Türkiye'de tek olan yakma tesisimizde atıkları enerjiye çevirerek ya da tehlikeli olanları depolayarak bertaraf ediyoruz" dedi.

- "Tesise yaklaşık 35 bin ton tehlikeli atık geldi"
Geçen yıl yakmak üzere tesise gelen tehlikeli atık miktarının yaklaşık 35 bin ton olduğunu ifade eden Saraç, bunun 32 bin tonunun yakıldığını belirtti.

Saraç, Türkiye'de İZAYDAŞ tesislerinin teknik olarak benzerinin bulunmadığını kaydederek, şöyle konuştu.

"2013 yılı kurum için oldukça pozitif geçti. Hedeflediğimiz rakamlara ulaştık. Planladığımız projelerin büyük bir kısmını tamamladık. Bunların maliyetlerini oluşturduk ve kara geçerek yılı bitirdik. Enerji, bizim için çok önemli. Yakma tesisimizden yaklaşık 15 milyon kilovat saat enerji üretildi. Bu enerjinin 7 milyon kilovat saati ulusal şebekeye satıldı. Çöp gazından 2013'te yaklaşık 19 milyon kilovat saat enerji üretildi. Biyogaz tesisimizden 202 bin kilovat saat, rüzgar tesisimiz de 6 bin kilovat saat enerji üretti. 2013 yılında toplam yaklaşık 35 milyon kilovat saat enerji ürettik. Türkiye'de bir ev yılda ortalama 2 bin kilovat saat enerji tüketir. Bizim rakamımız, 2 bine bölerseniz 17 bin 500 hane yapar. Bunu da 4-5 kişiyle çarptığınızda yaklaşık 70-75 bin nüfusun evsel enerji ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretildiğini anlıyoruz. Büyük şehirlerde bir ilçenin, Anadolu'daki bazı il merkezlerinin enerji ihtiyacını karşılayacak kadar enerji ürettik."
- "HES Projesiyle 2014'de enerji üretimimiz artacak"
İZAYDAŞ'ta üretilen enerjinin yenilenebilir kaynaklardan sağlandığını belirten Saraç, bu nedenle doğal bir kaynağın tüketilmediğini vurguladı.
Saraç, bertaraf edilmesi gereken atıklardan enerji elde ettiklerini ifade ederek, çevre hizmetine ve ekonomiye katkı sağladıklarını söyledi.

Enerji üretilmesi anlamında yeni projeler yaptıklarını dile getiren Saraç, "Yuvacık Barajı'nda birkaç ay içinde Hidroelektrik Santralini devreye alacağız. Burada 2.4 megavat gibi bir güç ön görülüyor. Buradan yılda yaklaşık 14 milyon kilovat saat enerji üretecek. 2014 yılında bu projemizin katkısıyla üreteceğimiz enerji miktarında artış olacaktır" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA