Dünya Gümrük Günü Kutlandı

26 Ocak Dünya Gümrük Günü Gap Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutlanırken, son program akşam saatlerinde bir restaurant da verilen yemekle son buldu.

Dünya Gümrük Günü Kutlandı

Bir restoranda verilen kutlama programına Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı Fatma Şahin, Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Gap Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Fikret Erol, Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Gümrük Müdürlüğü memurları ve çok sayıda davetli katıldı.

Kutlama programının açılış konuşmasını ev sahibi konumunda bulunan Gap Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Fikret Erol yaptı. Erol günün anlam ve önemine istinaden yaptığı konuşmasında “ Bilindiği gibi gümrükler ülkelerin birbirleriyle ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal farklılıklarını korumak ve egemenliğin geliştirilmesi ve yansıtılması fikrinden hayat bulmuştur” dedi.

Konuşmasına son vermeden Gaziantep Bölge Müdürlüğü olarak 2013 yılında gerçekleştirdikleri faaliyetlere de değinen Erol, “Yıl içerisinde Gaziantep Gümrük Müdürlüğü’nden 5 milyon 335 bin ihracat, 1 milyon 605 bin ithalat gerçekleştirilmiş olup, bir önceki yıla göre ihracat artışı yüzde 12,6 olmuştur. Yine kaçakçılığa karşı da etkin bir mücadele verilmiş olup yıl içinde 218 operasyonda 27 milyon 500 bin liralık kaçak eşya ele geçirilirken olaylarla ilgili 302 zanlı adli makamlara intikal ettirilmiştir. Kaçak eşya ile birlikte el konulan araç sayısı 114’tür. Kaçak yakalama oranı da bir önceki yıla göre yüzde 159 artış göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Erol’un konuşmasının ardından Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği Başkanı Abdulkadir Çıkmaz konuşmasını gerçekleştirdi. Çıkmaz, şunları söyledi:
“Türkiye, Ortadoğu ve batı arasında kültürel ve ekonomik bakımdan son derece önemli bir konumda bulunmaktayız. Gaziantep’imiz ve bölgemiz ise ülkemizin en önemli ticaret merkezlerinden bir tanesidir. Gaziantep biliyorsunuz ülkemizin ekonomik cazibe merkezi. Son zamanlardaki belediyelerimizin çok iyi çalışmaları neticesinde de bir kültürel merkez haline gelmiş durumdadır”
Çıkmaz’dan sonra kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin de ticaretin Anadolu kültürünün temellerinde ve atalarımızın ruhunda var olduğunu belirterek, “Yola çıkarken 2001 yılında aslında burada bizimle bulunan birçok arkadaşımızla beraber bize ilk ne yapacaksınız dediklerinde ben hiç unutmuyorum; gümrüklerden sorumlu bakanımız sayın Tüzmen, 4 T dediği bir sistemle yola çıktık. Tarım, ticaret, taşımacılık, Turizm dedik. Çünkü bu şehrin hangi anlamda nasıl güçlü olduğunu biliyorduk. Daha nasıl güçlendirmemiz gerektiğini de bu alanlar üzerinde çalıştığımız zaman buna inanıyorduk. Aslında ticaret bizim medeniyetimizde var. Tarihimizde var. Atalarımızın ruhunda var. Coğrafyamızda var. Mezopotamya ve Akdeniz’in bereketi bugün baktığınız zaman tarihimizde Hunlar, Göktürkler ipek yolu üzerinden geçerken ticareti geliştirmişler ve o günün şartlarında aslında bugün modern ve çağdaş gümrük sistemini o günün şartlarında geçiş belgesi gibi bir takım lokal çalışmalarda da yüz yıllar önce bunun ne kadar önemli olduğunu görüp, bu yapılanmayı koymuşlar” diye konuştu.

Günümüzde tüm alanlarda çağın gereklerini yakalamak gerektiğine dikkat çeken Şahin, “Şimdi zamanın ruhunu yakalamamız teknolojiyi ve çağın gereklerini öğrenmemiz gerekiyor. Şu anda küreselleşmeyi yaşıyoruz. Bilgi ve teknoloji çağında yaşıyoruz. Bir nevi rekabet içerisindeyiz. Ülkeler yarışıyor, şehirler yarışıyor, sektörler yarışıyor, kişiler yarışıyor. Biraz acımasız bir dünyada ayakta kalabilmemiz için bunun gereğini yapabilmemiz için de biraz önce kıymetli bölge müdürünün söylediği gibi önümüzdeki engelleri kaldırarak gitmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Şahin, Gap Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nden en çok ticaret yapan şirket sahibine plaket takdim etti.
Kaynak: İHA