Konya'nın Sürü Yönetim Elemanları Karatay'dan

Karatay Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ortaklığı ve Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin katkısı ile Karatay ilçesindeki köy ve kasabalarda ''Sürü Yönetim Elemanı (Çoban) Kursları'' düzenlenliyor.

Karatay Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Konya'da koyunculuğun en yaygın yapıldığı ilçelerden biri Karatay...
İlçede 180 bin küçükbaş hayvan mevcuttur. Son yıllarda ülke genelinde olduğu gibi Karatay'da da küçükbaş hayvancılık azalmaktadır. İlçede sadece Sürü Yönetim Elemanı bulamamaktan dolayı ya işletme sahipleri sürüyü azaltmakta ya da tamamen satmaktadırlar. Aynı zamanda sürü yönetimindeki bilgi eksikliğinden dolayı küçükbaş hayvancılık işletmelerinde önemli derecede verim kayıpları yaşanmaktadır. Bu iki soruna çözüm bulmak amacıyla ilçemiz genelinde "Sürü Yönetim Elemanı (Çoban) Kursları'' açmış bulunmaktayız.
Sürü Yönetim Elemanı programı Milli Eğitim Bakanlığı Modüler eğitim programına yeni eklenmiştir. Bu çerçevede Türkiye'de ikinci Konya'da ise ilk kez Karatay İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Sürü Yönetim Elemanı (Çoban) kursu düzenlenmiş olup kurs sonunda Konya'nın ilk Sürü Yönetim Elemanları (Çoban) sertifikalarını alacaktır. Böylelikle Çobanlık Mesleği de belgeli bir meslek haline gelmiş olacaktır.
Karatay ilçesinde ilk olarak Yarma kasabasında açılan kursa; Göçü, Karakaya, Divanlar, Sakyatan ve Şatır köylerinden toplamda 173 kişi katıldı.

Koyun yetiştiriciliği yapmakta olan işletme sahipleri, kendi işletmesinde ya da aile işletmesinde Sürü Yönetim Elemanlığı yapmakta olan (Çoban) gençler ve gelecekte sürü yönetimi elemanı olmaya aday kişiler kurslara katılmaktadır.
Karatay İlçesinde şu anda toplamda 229 kişi ile Yarma ve Yağlıbayat olmak üzere iki merkezde kurslar devam etmektedir. Yağlıbayat Köyündeki kursta Beşağıl, Ağsaklı, Karadona köylerinden 121 kişi eğitim alıyor.
Ayrıca 27 Ocak tarihinde Akörenkışla köyünde, sonrasında İsmil kasabasında ve son olarak da ilçe müdürlüğüne olmak üzere 5 ayrı merkezde kurs açılıp tamamlanarak Karatay ilçesindeki tüm köylerde koyunculara yönelik Sürü Yönetim Elemanı (Çoban) eğitimi verilmiş olunacak.
3 hafta (120 Saat) süren eğitimlerde sürü yönetimi elemanı veya sürü yönetimi elemanı olmaya aday kişilere koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanların besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, kayıt tutma, bulaşıcı hastalıklar ve yetiştirme, hastalıklarına karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, biyogüvenlik uygulamalarına hâkim olma, merada hayvan bakımı, sağım yapabilme konularında ders verilmektedir.
Eğitimler; Karatay İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler, Zooteknist ve Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinde görevli Personeller tarafından verilmektedir. Ayrıca kursun uygulama eğitimleri Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yapılmaktadır.
Karatay İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bu eğitimlerle; Profesyonel Sürü Yönetim Elemanları yetiştirmek, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sürü yönetimi ile ilgili faaliyetlerini daha bilinçli bir şekilde yürütmelerini sağlamak, kırsal alanda sürü yönetimi elemanlığını daha cazibeli bir meslek haline getirilmesi amaçlanıyor.
Kaynak: AA