Kalpte Damar İçi Ultrasonla Kesin Tanı

IVUS ile, anjiyonun yetersiz kaldığı durumlarda kalp damarlarındaki darlık ve tıkanıklıkların derecesi daha kolay tespit edilebiliyor.

Kalpte Damar İçi Ultrasonla Kesin Tanı

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kullanılmaya başlanan yeni teknoloji görüntüleme yöntemleriyle, anjiyonun yetersiz kaldığı durumların ve kalp damarlarına takılan stentlerin tam olarak damar darlığını giderip gideremediğini değerlendirmek amacıyla kullanılan damar içi ultrason yöntemi (intravasküler ultrason IVUS), doktorlara hastaları için daha uygun tedavi yöntemleri seçme şansını sağlıyor.

“ANJİYO BAZEN YETERSİZ KALABİLİYOR”
Kardiyoloji Kiniği Sorumlusu Doç.Dr. Öner Özdoğan, damar içindeki darlığın niteliğini belirleyen yöntem hakkında şunları söyledi: “İntravasküler ultrason yani kısaltılmış adıyla IVUS damar içi ultrason ile kalp damarlarındaki tıkanma miktarını değerlendiren damar içindeki darlığın niteliğini belirleyen bir yöntemdir. Küçültülen bir ultrason probunu kateter ve tel yardımı ile kalp damarı içerisine göndererek işlemi gerçekleştiriyoruz.” IVUS’un, uzun zamandır bilinen bir yöntem olmasına rağmen gereğinden az kullanıldığını belirten Özdoğan, şöyle konuştu: “Kalp damarlarındaki darlıkları gösteren koroner anjiyografi ile yeterli değerlendirmenin yapılamadığı durumlar mevcut. Yöntem özellikle damar içi yırtılmalar ve pıhtı içeriğini göstermede önemli ek bilgi vermektedir. Hatta koroner anjiyografi ile anlamlı tıkanıklığın saptanamadığı bazı durumlar damarların dallanma bölgeleri ve damar başlangıç kısımları koroner anjiyografiye göre daha iyi değerlendirilebilmektedir.”

SONUÇLARI TEDAVİYİ ETKİLİYOR
Doktor İbrahim Susam da yöntemin tedavide büyük katkı sağladığını aktararak sözlerini şöyle tamamladı: “IVUS yöntemiyle bazen anjiyoda küçük görülen darlıkların şiddetli darlıklar olduğu görülebiliyor bu açıdan oldukça avantajlı ve bizim için önemli bir yöntem, çünkü tedaviyi direkt etkilemekte ayrıca stentlerin tam olarak takılıp takılmadığına bakabiliyoruz ve ani stent tıkanmalarının da önüne geçebiliyoruz.”
Kaynak: İHA