Patates Zararlılarına Karşı Dünya Çapında Yeni Çözümler

Uluslararası Patates Güvesi Sempozyumu’nda üreticiler, zararlılar ve zararlılara karşı geliştirilen yeni sistemler konusunda bilgilendirildi.


“1. Uluslararası Patates Güvesi Sempozyumu” İtalya’nın Bologna kentinde düzenlendi.

Sempozyuma, dünyanın dört bir yanından patates ticareti ile uğraşan firmalar, patates işleyicileri, uzmanlar, ziraat mühendisleri ve danışmanlar katıldı.

DuPont’un organize ettiği sempozyumda yaygınlaşan ‘zararlı’ üzerinde durulurken, geliştirilen yeni teknolojinin bitkilerin korunmasına nasıl yardımcı olduğu gösterildi. Sempozyumda delegelere, zararlının bitkilere zarar verme potansiyeli, yönetimi ve kontrolü hakkında da bilgi verildi.

Toplantıda, depolanan patateslerde önemli bir sorun olarak kabul edilen zararlının, hasattan önce tarlada kontrol altına alınmasının önemi vurgulandı.

DuPont tarafından, sezon boyunca patates güvesi popülasyonunun gelişimini izleyen ve patates ve domates gibi değeri yüksek bitkilerde kayda değer faydalar sağlayan bir araç delegelere tanıtıldı. Yerel düzeyde zararlıları izleyen diğer hizmetlerden farklı olarak DuPont’un sunduğu hizmetin kullanılmasıyla, bitki koruma ürünlerinden daha verimli ve etkili bir biçimde faydalanılacak.

İlaçlama uygulamalarının planlanmasında DuPont™ Evalio® AgroSystems kullanılan denemelerde ciddi tasarruf sağlanırken, mahsul zararı azaltıldı, ilaçlama sayısı düştü, bunun sonucunda üretim maliyetleri ve su tüketiminde tasarruf sağlandı, ayrıca satışa elverişli hasat arttı.

DuPont’tan Giuseppe Ceparano, sempozyumda yaptığı konuşmada, patates güvesi yumurtası veya larvası ihtiva eden depolara yumru konmasının yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “Patates güvesinin yol açtığı zarar nedeniyle bütün bir deponun satışa uygunsuz hale geldiği vakalara şahit olduk. Depoya bir kez girdi mi, zararlıyı kontrol altına almak çok güçtür; bu nedenle yetiştiriciler zararlıyı muhakkak tarlada kontrol etmenin yollarını aramalıdır” dedi.

Ceparano, “Patates güvelerinin ne zaman ortaya çıkacağını bildikleri için, yetiştiriciler en uygun ürünleri optimum zamanlama ile kullanarak bitki koruma programlarından azami fayda sağlayabiliyorlar. Uygulamalar geleneksel takvim bazında değil, tehlike düzeyine göre yapıldığından maddi tasarruf dahi sağlanabilir. Patates güvesinin tarlada kontrol altına alınması, patateslerin depoya yumurtalardan ve zararlı larvalardan ari bir halde girebilmesini sağlar. Bitki koruma ürünlerinin daha planlı bir biçimde kullanılması çevresel etkinin asgari düzeye indirgenmesine ve uzun vadede sürdürülebilirliğin iyileştirilmesine katkıda bulunabilir” diye konuştu.

Ceparano, patates güvesinin görece yeni ve büyümekte olan bir sorun olduğunu ve ortadan kalkma ihtimalinin pek bulunmadığını vurguladı. Ceparano, “Zararlı hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursak, zarara yol açmasını engellememize o denli yardımcı olur. DuPont™ Evalio® AgroSystems gibi zararlı izleme hizmetleriyle yüksek etkili bitki koruma ürünleri, yetiştiricilere ekinlerini patates güvesinden korumaları için ideal fırsatı sunuyor” şeklinde konuştu.

Teknik uzmanların sunum yaptığı panelde ayrıca CRA Scafati’den Dr. Liugi Sannino, İtalya’daki Servizio Fitosanitario’dan Dr. Massimo Bariselli ve Dr. D. D’Ascenzo da yer aldılar. Patates mahsulünün kalite boyutları ve gereklilikleri, yüksek kaliteli İtalyan patates konsorsiyumu Selenella Zirai Müdürü Giacomo Accinelli ile PepsiCo’nun teknik müdürü Hakan Sarı tarafından ele alındı.
Kaynak: İHA