Bağlar Belediyesi Sığınma Evi’nde Çarpıcı Sonuçlar Ortaya Çıktı

Kardelen Kadın Merkezi, Bağlar Belediyesi Kadın Sığınma Evin’de kalan kadın ve çocukların demografik nitelikleri ve maruz kaldıkları şiddet tiplerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Bağlar Belediyesi Sığınma Evi’nde Çarpıcı Sonuçlar Ortaya Çıktı

Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Merkezi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasına Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Sema Koç, Bağlar Belediye Başkan Adayı Birsen Kaya Akat, BDP Bağlar İlçe Eş Başkanı Nezahat Ülker, Kardelen Kadın Destek Evi Koordinatörü Mukaddes Alataş, Kardelen Kadın Merkezi Psikologu Eda Erdener ve çok sayıda kadın katıldı.

Kardelen Kadın Merkezi adına basın metnini okuyan Kardelen Kadın Evi Koordinatörü Mukaddes Alataş, kadın mücadelesinde koca bir yılı devirdiklerini, sistemin ve hükümetin politikalarından dolayı şiddetin arttığını söyledi.

“2013’TE KADIN SIĞINMA EVİ’NE 806 KADIN BAŞVURDU
Her gün ortalama üç kadının öldürüldüğünü sözlerine ekleyen Alataş, “Çocuk gelin adı altında çocuklar tecavüze uğruyor. Siirt Pervari’de 12 yaşında gelin edilip, 13 yaşında anne olan Kader, 14 yaşında ikinci çocuğunu ölü doğurduktan sonra ‘intihar’ ediyor. Kadın intiharlarının aslında bir cinayet olduğu görülmeksizin asıl failler yani ataerkil zihniyetli anne-baba ve koca cezasız kalıyor” şeklinde konuştu.


2013 yılında toplamda 806 kadının sığınma evine başvurduğunu ifade eden Alataş, “Sığınan kadınların 170’i aile içi şiddetten ötürü sığındı. Psikolojik atölyemizde 334 kadın destek aldı. 50 Kadın iş başvurusunda bulunurken, hukuk danışmanlığımıza ise 40 kadın talepte bulundu. Kayıp kaçırılma 3, İş yerinde şiddet 15, sığınma kadın/çocuk 144 ve yardım yüzde 17” olarak açıkladı.

SIĞINMA EVİNDEKİ KADINLARIN YÜZDE 96’SI ŞİDDET MAĞDURU
Daha sonra sığınma evi ile ilgili istatistikleri açıklayan Kardelen Kadın Merkezi Psikologu Eda Erdener, 2012 Eylül’den bugüne kadar Kardelen Kadın Evi’nde toplam 82 kadın ve 62 çocuğa hizmet verdiklerini söyledi.

Sığınma evinde kalan kadınların yüzde 96’sı şiddete maruz kaldıkları için geldiğini kaydeden Erdener, “Bekar, eşinden boşanmış yahut eşi ölmüş kadınlarda kadın sığınma evimize gelmişlerdir. Bu da bize şiddetin boyutlarından birinin aile içi fertlerinden kaynaklandığını göstermektedir. Kadınların büyük kısmı çok kardeşli ailelerden gelmektedir. Sığınma evimize başvuran kadınların yüzde 55’i baba ve abiden, yüzde 45’i ise bütün aileden şiddet gördüğünü belirtmiştir. Bu kadınların yarısı 18 yaşın altında evlenmiştir. Evli kadınların yüzde 30’unun evliliğinde kumalığın var olduğu kanısına vardık. Eşlerin eğitim durumlarına bakıldığında, erkeklerin kadınlara nispeten ilkokul mezunu da olsalar daha eğitimli oldukları görülmektedir. Kadınların şiddet türlerine göre şiddete maruz kalma durumunu şöyle sıralayabilirim: Kadınların yüzde 83.3’ü fiziksel, yüzde 87.5’i psikolojik şiddet, yüzde 52.2’si ekonomik şiddet ve yüzde 50'si cinsel şiddete maruz kalmışlardır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA