Almanya'da Kişisel İletişim Verilerinin Depolanması Tartışması

Almanya'da kişisel iletişim verilerinin depolanması konusunda hükümet ortakları arasında yaşanan tartışmada Sosyal Demokratların istediği oldu.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Adalet Bakanı Heiko Maas'ın AB Adalet Divanı'nın kararı sonuçlanmadan, bu konuda yeni bir yasal düzenlemeyi meclise sunmama talebi, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere tarafından da kabul edildi.
Spiegel dergisinin internet sitesinin haberine göre, iki bakan arasında sağlanan uzlaşma uyarınca koalisyon ortakları kişisel iletişim verilerinin depolanması konusunda AB Adalet Divanı'nın kararını bekleyecek, karar açıklanmadan bu konuda meclise yasa tasarısı sunulmayacak. Ancak bu konuda hazırlık çalışmalarına başlanacak.
Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) aralık ayında imzaladıkları koalisyon hükümeti sözleşmesinde, kişisel iletişim verilerinin depolanması konusunda yeni bir yasal düzenlemeyi en kısa sürede çıkarma konusunda anlaşmıştı. Ancak SPD'li Adalet Bakanı Heiko Maas, önceki hafta yaptığı açıklamada, AB Adalet Divanı kararı çıkana kadar bu konuyu askıya aldığını söylemiş, Maas'ın bu çıkışı Hristiyan Demokratlar ve İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'in tepkisine yol açmıştı.
AB tarafından terörle mücadele çerçevesinde 2006 yılında çıkarılan direktif, üye ülkelerde, telefon ve internet iletişimine ilişkin kayıtlarının telekomünikasyon şirketleri tarafından altı ay ile iki sene arasında değişen sürelerde depolanmasını öngörüyor. AB Komisyonu'nun direktifi uyarınca, telefon görüşmelerinin yapıldığı yer, internet trafiğine ilişkin verilerin kayıt altına alınması gerekiyor. Ancak yapılan iletişimin içeriği depolanmıyor.
Almanya, ulusal mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle AB direktifini uygulamamış, AB Komisyonu da Almanya aleyhinde AB Adalet Divanı'nda dava açmıştı. Avrupa'da bu direktifin temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu belirten çeşitli sivil toplum örgütleri de AB Adalet Divanı'na başvurmuştu.
Spiegel'in haberine göre, AB Adalet Divanı'nın kararının nisan ayında açıklanmasını bekleyen hükümet ortakları, bu kararda işaret edilecek uyarılar ışığında, temel haklar ile uyumlu bir yasal düzenlemeyi kısa süre içinde çıkarmayı planlıyor.
Kaynak: AA