Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden 'Güvenilir Bal' Açıklaması

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, vatandaşların güvenilir, sağlıklı bal tüketebilmeleri için üreticisinin ve paketleyicisinin belli olduğu ve il müdürlüğüne kayıtlı iş yerlerinin sattığı ürünlerin satın alınmasının önem arz ettiğini bildirdi.

Arap, yaptığı yazılı açıklamada, Afyonkarahisar halkının güvenilir gıda tüketmelerini teminen il müdürlüğü gıda kontrol görevlileri tarafından düzenli ve sürekli olarak üretim yerleri, toplu tüketim yerleri ve satış yerlerinin denetimleri ile üretilen ve satılan ürünlerin ilgili mevzuatlara uygunluğunun kontrolünün titizlikle yürütüldüğünü belirtti.

Arap, balın taklit ve tağşiş yapılması kolay bir ürün olduğuna dikkati çekerek, haksız rekabetlerin yaşandığı ve daha fazla gelir elde etmek için hileye başvurulduğu dönemde balın, en fazla suistimal edilen ürünler arasında yerini aldığını vurguladı.
Ürünlere hile karıştırılmasının haksız kazanca neden olduğu gibi insan sağlığını da büyük bir risk altına aldığını ifade eden Arap, şunları kaydetti:
"Bu noktada bilinçli tüketiciler olarak sorunlarla mücadele anlamında hepimize önemli görevler yüklemektedir. Vatandaşlarımızın güvenilir, sağlıklı bal tüketebilmeleri için üreticisinin ve paketleyicisinin belli olduğu ve müdürlüğümüze kayıtlı iş yerlerinin satmış olduğu ürünleri satın alınması önem arz etmektedir. Dolayısıyla pazarlarda, sokak aralarında, cami önlerinde, televizyondan veya internetten pazarlama yöntemi ile satılan etiketsiz, üreticisinin belli olmadığı, paketleme tarihi ya da son tüketim tarihi yazmayan balların ve diğer gıdaların satın alınması güvenilirlik ve sağlık açısından büyük risk oluşturmaktadır."
Kaynak: AA