Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Akdeniz Açıklaması

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, 30 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimde, beyaz kağıt dışında oy pusulası kullanan adayların oy pusulalarının geçersiz sayılacağını belirtti.

Akdeniz, yaptığı yazılı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulunun 7 Ocak 2014 tarih ve 19 sayılı kararına ilişkin, seçimlerde muhtar ve azaların listelere nasıl yazılacağı ve oy pusulalarının nasıl düzenleneceği konusunda bilgi verdi.
Yüksek Seçim Kurulu ile yapılan istişareler sonucunda konfederasyonlarının da görüşleri doğrultusunda, 30 Mart Yerel Seçimlerinde muhtar ve ihtiyar meclisi ile ihtiyar heyetlerinin birleşik oy pusulasına birlikte yazılacaklarını ifade eden Akdeniz, şunları kaydetti:
"Muhtarlar için kullanılacak oy pusulasına, "Muhtar" veya "Muhtar Adayı", köyler için "İhtiyar Meclisi Üyesi", mahalleler için "İhtiyar Heyeti Üyesi" sözcükleri yazılabilecek. Beyaz renkli oy pusulaları kullanılacak. Beyaz kağıt dışında oy pusulası kullanan adayların oy pusulaları geçersiz sayılacaktır. Ayrıca bu oy pusulaları bilgisayar, fotokopi, daktilo ve teksir ile çoğaltılabilecektir. Ad ve soyadları aynı olan muhtar ve ihtiyar meclisi/heyeti üye adlarının yanına parantez içinde baba-anne adlarının, bu da aynı olduğu takdirde baba-anne adının yanına doğum tarihi yazılı oy pusulalarının kullanılabilecektir."
Köy ve mahalle nüfusuna göre, azaların sayılarının artabileceğine de işaret eden Akdeniz, şöyle devam etti:
"Köy ve mahalle seçimlerinde kullanılacak basılı veya yazılı oy pusulalarındaki isimlerden bir veya birkaçının çizilerek oy kullanılabileceği gibi, çizilenlerin yerine o seçim çevresinde seçilecek kişi sayısını geçmemek üzere başka isimler de yazılabilecektir. Muhtar ile ihtiyar meclisi/heyeti üyelerinin seçiminde kullanılacak oy pusulalarına, mahalle ihtiyar heyeti üyeliği için 8 isim yazılacak, köylerde ise, köy ihtiyar meclisine son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre, nüfusu 1000'e kadar olan köylerde 8, 1001'den 2000'e kadar olan köylerde 10, 2000'den fazla olan köylerde 12, o seçim çevresinde seçilen ihtiyar meclisi/heyeti üyesinden en çok oy alandan başlamak üzere yarısının asıl, diğer yarısı da yedek üye olacaktır."
Kaynak: AA