Bosna Hersek'te Yaşayan Mısırlılardan 'Referandum' Protestosu

Bosna Hersek'te yaşayan Mısırlılar, ülkelerindeki askeri darbeyi ve Mısır'da 14-15 Ocak'ta yapılacak anayasa referandumunu protesto etti.

Mısır'ın Saraybosna Büyükelçiliği önünde toplanan Mısırlılar, "Herkes için özgürlük ve demokrasi, sadece Avrupa için değil", "Meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için özgürlük", "Mısır ordusu kendi halkını öldürüyor" yazılı pankatlar açtı ve ülkedeki darbe yönetiminin aleyhine sloganlar attı. Mısır ve Bosna Hersek bayrakları ile Mursi fotoğraflarını taşıyan eylemciler, ayrıca Rabia işareti yaptı. Protestoya, Bosna Hersek vatandaşları da destek verdi.
Bosna Hersek'teki Mısır diasporası üyesi Muhammed Mahmud, bugün düzenlenen protestonun ülkelerinde yaşanan olaylara ve Mısır'da demokrasinin düşüşüne tüm Mısır halkının karşı olduğunu göstermek için düzenlendiğini söyledi.

Mahmud, "Haziran ayından bu yana ülkede yaşananlar, Mısır halkının iradesi dışında yapılan askeri darbenin sonucudur. Mısır diasporası anayasal değişiklikleri, mevcut hükümeti, askeri rejimi kabul etmiyor, Mısır'a meşruiyetinin geri verilmesini istiyor" diye konuştu.

Bosna Hersek'te yaşayan Mısırlılardan Amina Lila ise bugünkü protestoyla ayrıca ülkede 14-15 Ocak tarihinde yapılacak anayasal referandumuna karşı oldukları göstermek istediklerini ifade etti.

"Biz baştan itibaren askeri darbeye karşı olduğumuzu hep ifade ediyorduk. Ülkemizde mevcut hükümeti tanımıyoruz. Aynı zamanda referandum, anayasa, kanunlar ve bu hükümetten çıkan hiçbir şey kabul etmiyoruz" diyen Lila, yeni anayasada askeri yönetim dışında kimseye hakların verilmediğini, ordunun bu şekilde Mısır devleti içerisinde devlet olmak istediğini vurguladı.
Bosna Hersek'te yaşayan Mısırlılar, daha önce de başkent Saraybosna'da ve diğer şehirlerde benzer gösteriler düzenlemişti.
Kaynak: AA