Bangladeş'te Hükümet Karşıtı Gösteriler

Bangladeş'te 18 muhalif partinin liderliğini yapan Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ve en önemli müttefiki konumundaki Cemaat-i İslami'nin çağrıda bulunduğu, ülke genelinde kara ve demiryollarını ulaşıma kapatma ve tekne seferlerinin yapılmasını engelleme eyleminin ilk günü geride kaldı.

Eylemin ilk günü, patlayan bombalar, yürüyüşler, ölenler ve yaralananlarla geride kaldı.
Şehirlerarası otobüslerin başkent Dakka'dan ayrılmasına ya da kente girişine izin verilmedi ve araç trafiği çok sınırlı oldu. Okullar, kolejler, medreseler ve üniversiteler ülke genelindeki eylem nedeniyle kapatıldı.
Dakka'nın merkezindeki Sahbag bölgesinde en az 20 el bombasının akşam saatlerinde infilak ettiği ve paniğe yol açtığı belirtildi.
Muhalif eylemciler Dakka'da dahil olmak üzere eyleme destek için ülke genelinde yürüyüş düzenledi.

Yüzlerce muhalif eylemci paramiliter güçlerin konvoyu Çandpur-Comilla bölgesinden geçerken saldırdı. Bir aracın zarar görmesinden sonra paramiliter güçler araçlarından indi ve eylemcileri yakalamaya çalıştı. Ancak eylemciler 3 taraftan paramiliter güçleri çevirdi ve taş atmaya başladı.

Kaçış yolu bulamayan paramiliter güçler ateş açtı.
BNP'nin yerel gençlik kolları lideri Faruk Patwary (35) paramiliter güçlerin açtığı ateşte ağır yaralandı ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Yaralanan eylemcilerin ise farklı hastanelerde tedavi altına alındığı bildirildi.

BNP'nin Genel Sekreteri Şeyh Ferid Ahmed paralamitiler güçlerin ateş açmasını kınadı.
Cemaat-i İslami'nin yerel lideri Abdul Cabbar'ın (45) Meherpur Mahallesi'nde güvenlik güçleri ve muhalifler arasında çıkan çatışmada öldüğü belirtildi.
BNP Başkanı Begüm Halide Ziya'nın danışmanı Handakir Mahbub Hüseyin, 1 Ocak'tan itibaren süresiz gösteri çağrısında bulunmuştu.
Bangladeş'te 5 Ocak'ta genel seçimler yapılacak. Muhalefet, genel seçimlerin ertelenmesi ve seçime yeni oluşturulacak, hiçbir partiye bağlı olmayan bağımsız hükümetin kontrolünde gidilmesini talep ediyor.
Kaynak: AA