Bakan Şahin: “10 Yılın Sonunda Bugün Alnımız Ak, Başımız Dik”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Başbakanımızın liderliğinde 10 yıl önce yola çıkarken ne söylediysek bugün onun gereğini yapıyoruz.10 yılın sonunda bugün alnımız ak, başımız dik. Hem yaptıklarımızı anlatıyoruz hem yapacaklarımızı” dedi.

Bakan Şahin: “10 Yılın Sonunda Bugün Alnımız Ak, Başımız Dik”


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) Konferans Salonu’nda düzenlenen AK Parti Adapazarı İlçe Teşkilatı’nın 19. Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Şahin, “Başbakanımızın liderliğinde 10 yıl önce yola çıkarken ne söylediysek bugün onun gereğini yapıyoruz. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak dedik, önce insan dedik, insanı yaşat ki devlet yaşasın dedik. Herkes mutlu olmayınca biz mutlu olmayız, herkes huzurlu olmayınca biz huzurlu olmayız dedik. 76 milyonun kardeşiyiz dedik. Her bir vatandaşımızın birinci sınıf vatandaş olması için bu yolculuğa çıktık. 10 yılın sonunda bugün alnımız ak, başımız dik. Hem yaptıklarımızı anlatıyoruz hem yapacaklarımızı. Bir taraftan ekonomik kalkınmayı büyütmemiz gerektiğini, ülkenin kaynaklarını, ülkenin insanlarına verecek bir şeffaf, hesap verebilir, kaliteli, verimli bir yönetim anlayışı getirmemiz gerektiğine inandık. Bir taraftan da özgürlük, demokrasi, insan hakları, hukuk devleti, demokrasinin hakikaten özümsenmesini, derinleşmesini, bunun için de gerekli bütün hukuki alt yapıyı, bütün 10 yıl boyunca gayretle bugünlere kadar geldik. Yola çıkarken Sayın Başbakanımıza bu kadar şeyi yapacaksınız kaynak ne diye sordular, ‘Kaynak Türkiye, kaynak benim memleketim, kaynak benim insanım’ dedi.

Biz birbirimize güvendik, inandık. İşte bu etle tırnak olmanın sonunda da hep beraber tarih yazıyoruz. 11 yıl önce Gaziantep’te bu yolculuğa girdiğimiz zaman Sayın Başbakanımızın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yaptığı çalışmalara inandık ve alana girdik. Vekil olalım, bakan olalım hiçbir hesabiyet noktamız yoktu. Bu davanın bir parçası olalım, bu çorbada bir tuzumuz olsun dedik. Doğru zamanda doğru yerde olduk ve bugün de huzurlarınızda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanıyım. Artık makro dengelerde dünyanın 2008’de yaşadığı ekonomik krize rağmen dimdik ayakta durup bütün değerlerimizi oluşturduk. Dünyanın 16’ıncı büyük ekonomisi olduk, 10’uncu hedefini koyduk. 2020’de dünyanın en büyük 10’uncu ekonomisi olacağız. 27’den geldik 16 olduk, 16’dan ise 10 olacağız. Ama toplumsal huzur ve barışı sağlayabilmemiz için zengin ve fakir arasındaki farkı kapatmak durumundayız. Yoksulluğu azaltmak durumundayız. Herkesin hakkını, hukukunu koruyacak bir sosyal politika, bir sosyal hizmet anlayışını güçlendirmek durumundayız. İşte o yüzden bakanlığımız yeniden yapılandı. Bugün bakanlığımız içerisinde birçok kurum bir araya geldi. Ekonomik kalkınmayla beraber gelir dağılımı adaletini en hızlı şekilde düzelten ülkeler arasında 1’inci olduk. Eğitim dedik, sağlık dedik, istihdam dedik. Gelir dağılımı adaletini düzelten bu üç tane önemli alan vardı ve her alan üzerinde özellikle çalıştık. Eğitimde fırsat eşitliğini sağladık, sağlıkta dönüşümü başardık. Özellikle sağlıkta dönüşümde en çok kadınlarımız ve çocuklarımız bu konudan istifade ettiler ve şuanda Avrupa Birliği ortalamaları anne ve bebek ölüm hızı oranlarını en hızlı düşüren ülkelerden biri olduk. Son 10 yılda ortalama yaşam ömrünü arttırdık. Bu neden oldu? Yaşam kalitesi yükseldikçe, refah seviyesi arttıkça, sağlıktan istifade edinildikçe, sosyal güvenlik sistemi güçlendikçe insanımızın daha fazla yaşama ve daha uzun ömürlü yaşama gibi çok güzel bir sonucu beraber başarmış olduk” diye konuştu.

Sosyal hizmet anlayışını güçlendirmek için özellikle Sakarya üzerinde çok önemli pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten Şahin, “Sosyal hizmet anlayışını güçlendirmek için özellikle Sakarya üzerinde çok önemli pozitif ayrımcılık yaptık. Büyükşehirler içerisinde, kendi şehrimde dahi bu desteği başka bir şehre vermedik Sakarya’ya verdik. Sakarya bunun en iyisine layık, Sakarya’nın insanı her şeyin en iyisine layık. Buna bütün gönlümle inanarak söylüyorum. O yüzden bu süreç uzun soluklu bir süreç. Biz bunu yaparken bir taraftan kadının statüsünü yükseltmeye, sorunlarını geride bırakmaya çalışıyoruz. Bir taraftan ise aile değerlerini kadınıyla erkeğiyle en önemli kurum olan aileyi korumaya, güçlendirmeye çalışıyoruz. Testiyi kırmadan, parçalanmadan aileyi koruyacak kollayacak bütün tedbirleri almaya çalışıyoruz. Bir taraftan evlilik öncesi eğitimlere başladık Belediyeler Birliği ile beraber. Bir taraftan evlilik boyunca rehabilitasyon danışmanlık hizmetini güçlendiriyoruz. Diğer taraftan 5 ilde yaptığımız pilot çalışmayla boşanmak için gelip aile mahkemesine başvuran çiftlerimize neden boşanmak istediklerini sorarak, 2011 yılında bizim yapmış olduğumuz araştırmada elimize geçen bir rakam var ortalama 600 bin ailemiz her yıl evleniyor, 100 bin ila 120 bin arası yıllık boşanma var ama yüzde 17’si yeniden eski eşi ile evleniyor. Bu çok önemli bir rakam, ihmal edilemeyecek bir rakam. Bu yüzden bizim çok hızlı bir şekilde karar verdiğimizi, çok hızlı bir şekilde parçaladığımızı, dağıttığımızı gördük. Bunu da düzeltmek için aile mahkemesi hakimleriyle oturup bir çalışma yaptık 5 ilde. Bir çalışma, bir rehberlik, danışma çalışması yapınca bu ailelere eğitici eğitimi verdiğimiz kişilerle bir araya getirdiğimizde tabi ki ayrılmak zorundaysa, artık o aile birliğini korumak mümkün değilse, çocuklar zarar görüyorsa, yakın çevre zarar görüyorsa, onu en az zararla yönetmek zorundayız. Ama ortada hakikaten ayrılmayı gerektiren bir şey yoksa, küçücük küçücük destekler ile bu konu devam edecekse biz o yaptığımız çalışmada boşanmak için gelen 450 çiftin 75’ini yeniden evliliğe devam kararı aldık. Bu da tam bize o araştırmanın verdiği sonucu gösteriyor. Biz bu çalışmayı bütün Türkiye’ye genellediğimiz zaman yılda 20 bin aileyi koruyucu, önleyici tedbirlerle parçalanmadan bir arada tutuyoruz. İşte o yüzden bu çalışmayı bakanlık olarak hızlı bir şekilde bütün Türkiye’ye yaygınlaştıracağız” şeklinde konuştu

Çocukların geleceğimiz olduğunu vurgulayan Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Hepimizin makamı ne olursa olsun kendi hayat planlamamızda en önemli şey evlatlarımızdır. Hep evlatlarımız üzerinde hedefler koyarız. Şimdi o yüzden çocuk politikalarımızda biz aile temelli çocuk politikaları oluşturuyoruz. Kovuş sisteminden çıkmaya karar verdik.”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın herkesin yanında olduğunu söyleyen Şahin, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yetimin, yoksulun, yaşlının, yolda kalmışın bakanlığıyız. Şehit yakınları ve gazilerle ilgili bir yılda iki önemli paket çıkardık. Bizden istenen şey istihdamdı, muhtaçlık belgelerinin kaldırılmasıydı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde şuana kadar 15 bin istihdam sağlanmıştı, son çıkardığımız paketle 53 bine çıkarıldı” şeklinde konuştu.

11 yıl içerisinde en büyük güçlerini teşkilatlarından aldıklarını, teşkilatların halk ile köprü görevi kurduğunu belirten Şahin, “En büyük gücümüz teşkilatlarımız, yani sizlersiniz. Biz 11 yıl boyunca bunları sizin köprü göreviniz ile yaptık. Siz bize halkımızla köprü oluşturdunuz. Onların doğru taleplerini bize getirdiniz, bizim yaptıklarımızı onlara ilettiniz. O mesafeyi kapattık, gönül köprülerimizle, muhabbetimizle, inancımızla, sevdamızla bu güzelliği siz bize yaşattınız. Dolayısıyla teşkilat bizim elimiz, ayağımız, gözümüz kulağımız oldu. Ve nerede bir güçlü teşkilat varsa, aynen Sakarya’da da olduğu gibi, uyumun olduğu yerde bereket, başarı oluyor, uyumun olduğu yerde iş çıkıyor, toplumsal huzur ve barış oluyor, insan mutluluğu oluyor” dedi

Konuşmalarının ardından AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ak, Bakan Şahin’e işlemeli kase hediye etti.
Kaynak: İHA