Küresel Rekabet Endeksi Raporu Sonuçları Açıklandı

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram, açıklanan rekabet endeksi değerlerine ilişkin, “Dünya Rekabet Endeksi Raporu’nun açıklanması bize ilginç sonuçlar verdi.

Küresel Rekabet Endeksi Raporu Sonuçları Açıklandı
Raporun sonuçlarına göre Türkiye maalesef 43. sırada yer aldı. Bu veri, bize bazı şeyleri tekrar düşünmemiz gerektiğini gösteren bir veri” dedi.

Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum-WEF) tarafından 1979 yılından bu yana ülkelerin rekabet güçlerine göre sıralandığı 2013-2014 dönemi Küresel Rekabet Raporu’nda Türkiye, 148 ülke içinde 43. sırada yer aldı.

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram, rapordaki sonucun kaygı verici bir durum olduğunu söyledi ve yapılması gerekenleri anlattı.

Bayram, Türkiye’nin belirlediği 2023 hedefleri doğrultusunda yapacağı inovasyon, AR-GE ve patent çalışmaları ile ileriki zamanlarda açıklanacak Dünya Rekabet Endeksi Raporu’nda ilk 10’un içinde yer almayı başarması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin gelecekte var olabilmesi ve daha iyi pozisyonlarda yer alabilmesi için inovasyon konularında, Araştırma Geliştirme (AR-GE) çalışmalarında, proje geliştirme alanında ve yeni ürün geliştirmede farklı yollar izlenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bayram, “Türkiye’de son yıllarda çok fazla inovasyon, AR-GE ve patent alnında ciddi emekler harcanıyor. Ciddi sonuçlar elde edilmeye çalışılıyor. Fakat gelinen nokta şunu gösteriyor ki bu şekilde yapılan çalışmalar aslında ülkenin geleceği için çok fazla bir mana taşımıyor. Çünkü ekonomiye çeviremediğiniz patentin, ekonomiye çeviremediğiniz bir ürünün veya ekonomik değer kazandıramadığınız bir AR-GE çalışmasının raflarda sadece süs olarak kaldığını görüyoruz” diye konuştu.

Açıklanan Dünya Rekabet Endeksi Raporu’nun çok iyi analiz edilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Bayram, “Endeks raporu sonuçları üzerine tek tek hangi parametrelerden Türkiye’nin hangi puanı aldığı çok iyi irdelenmeli. Bu rapor; bizim için, gelecek için ciddi bir referans olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Açıklanan raporda gelişmekte olan Ortadoğu ülkelerinden birkaçının Türkiye’nin üzerinde yer bulduğunu belirten Bayram, “Raporda bizim dışımızdaki ülkelere baktığımızda İsviçre, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Singapur gibi ülkeler endeksin en üst seviyelerinde yer alıyor. Zaten bu, beklenen bir durum. Fakat Ortadoğu’da da ilginç ülkelerin bu açıklanan endeks raporunda bizim üzerimize çıktığını gördük. Bu da değerlendirilmesi gereken bir konu” ifadelerini kullandı.

Yapılması gerekenlere de değinen Prof. Dr. Bayram, şunları söyledi:
“Ülke olarak da yeni stratejiler çizmemiz gerekiyor. Bu, sadece devletin, özel sektörün üzerine düşen bir konu değil. Çocuklarımızın gelecekleri için Türkiye’de yaşayan her bireyin bu konuyla ilgili düşünmesi gerekiyor. Bu konuda üniversitelerin de rol alması gerekiyor. TÜBİTAK’ın da farklı bir şekilde bu projelere ve çalışmalara sistemini belki değiştirerek katkı sağlanması gerekiyor.”
Kaynak: İHA